Geplaatst op Geef een reactie

Jura: de wijnstreek van unieke wijnen

De wijnstreek de Jura

De Jura is een wijnstreek ten oosten van de Bourgogne. De Jura was ooit een grote wijnstreek, maar heeft in 2022 slechts 1.850 hectare. De wijngaarden liggen op de westelijke hellingen van het Juragebergte in zowel Frankrijk als Zwitserland.

In deze bijzondere wijnstreek maken ze vooral witte wijnen met bijzondere smaken. Maar ze maken er ook mousserende wijnen (crémant de Jura) en rode wijnen. Net zoals de Rhône is ook de Jura in een noordelijk en een zuidelijk deel te verdelen. Hun meest bijzondere wijnen zijn hun Vin Jaune (gele wijn) en Vin de Paille (strowijn).

De geschiedenis van de Jura en haar wijnen

Sinds de Romeinse tijd worden er wijngaarden aangeplant. Ooit waren er 20.000 hectare in deze wijnstreek boven Lyon. Maar onder meer door de druifluis, de wereldoorlogen, het aanleggen van de spoorlijn van Montpellier naar Parijs én de economische crisis van 1929 bleven er amper hectaren over. Waar er in 1923 nog 6.272 hectare waren zijn er in 2022 nog slechts ongeveer 1.850 hectare over. 250 verschillende wijnboeren maken hier hun Jurawijnen op. De Jura bestaat uit een klein aantal AOP’s. De belangrijkste AOP is Arbois. Daarnaast zijn er twee bijzondere wijnen die ze produceren.

Vin Jaune

De Vin Jaune (gele wijn) is een wijn die van late savagnindruif wordt gemaakt. Zeker als de eerst vorst eroverheen is geweest krijgen de druiven een hoger suikergehalte, dat weer zorgt voor een hoog alcoholgehalte. Net zoals bij sherry gaat de wijn in vaten en ontstaat er een schimmel (voile). De wijn blijft minimaal 6 jaar op vaten liggen waardoor het een fantastische smaak krijgt. Net zoals sherry heeft ook Vin Jaune een geoxideerde smaak. De wijnen zijn heel lang houdbaar. De aroma’s van noten en peer is fantastisch voor een mooi dessert.

Vin de Paille

Vin de Paille is de letterlijke vertaling van strowijn. Net zoals bij Amarone worden ook de druiven voor Vin de Paille ingedroogd. Voor deze strowijn mag de chardonnay, de savagnin en de pinot blanc worden gebruikt. Vin de Paille rijpt minimaal 4 jaar op vaten waardoor er een dessertwijn ontstaat vol smaak. De smaken in deze dessertwijn zijn vol en rijp fruit, zoals peer en appel, veel honing en steenvruchten (abrikozen). Vin de Paille wordt bijna altijd in kleine flessen gebotteld.

Het klimaat in de Jura

De bodem van de Jura bestaat uit klein en kalksteen. De wijnstreek heeft een typisch landklimaat met een gemiddelde temperatuur van 10 graden. Door deze lagere temperaturen worden de druiven voor de wijnen laat geoogst.

Van welke witte druivensoorten worden de witte wijnen in de Jura gemaakt? 

Welke blauwe druivensoorten gebruiken ze voor de rode wijnen uit de Jura?

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *