Geplaatst op

Is Koreaanse gochujang de nieuwe sambal? Ja!

Is Koreaanse gochujang de nieuwe sambal?

De Koreaanse keuken wordt steeds populairder over de hele wereld. Of het nou Koreaanse barbecue of Korean Fried Chicken is, we lopen er met z’n allen mee weg. Misschien wel de grootste reden daarvoor is gochujang, de knalrode, pittige gladde pasta van sojabonen en chilipepers. Wil je er zelf mee aan de slag? Wij leggen uit wat je ermee doet en niet geheel onbelangrijk, wat je erbij drinkt.

Wat is gochujang?

Gochujang is een Koreaanse chilibonenpasta die wordt gemaakt van sojabonen, kleefrijstmeel en chilipoeder. Soms worden er nog extra ingrediënten toegevoegd, zoals knoflook, maar die eerste drie ingrediënten zijn de basis. De gladde chilibonenpasta wordt gefermenteerd, waardoor hij een licht zure smaak krijgt en een heleboel umami. Die gefermenteerde smaakt zorgt ervoor dat gochujang totaal verslavend is.

Hoe kook je met gochujang?

Gochujang wordt vaak gebruikt in soepen en sauzige, stoofachtige gerechten, zoals jjigae (Koreaanse stoofpot). Omdat de pasta vrij pittig is, heb je meestal maar een paar lepels nodig om een heel gerecht op smaak te brengen. De pasta wordt vaak aangelengd met water of sojasaus en in balans gebracht met suiker en (rijst)azijn.

De echte die-hard schept gewoon een eetlepel van de gochujang op z’n bibimbap, een Koreaans rijstgerecht met verschillende toppings, zoals je dat ook met Indonesische sambal doet. De pasta heeft wel een vrij stroeve structuur, dus het is het lekkerst om maar een klein beetje bij elke hap te scheppen.

Gochujang wordt ook veel gebruikt in marinades en sauzen. Zo wordt de kip voor de laaiend populaire Korean fried chicken [hier linken naar recept] na het frituren door een saus op basis van gochujang gehaald. Je kunt het ook gebruiken voor een dressing of spicy dipsaus, bijvoorbeeld bij het gerecht bo ssam, waarbij vlees of vis met rijst, toppings en sausjes in slabladeren wordt gerold.

Welke wijn drink je bij gochujang?

Doordat de gochujang zo pittig is, kun je er het beste een klassieke riesling bij drinken. Deze Kox Rhäifrensch is fris zoals je van een riesling gewend bent, maar heeft ook nog body en is heel aromatisch, waardoor hij zeer goed bestand is tegen de karakteristieke gochujangsmaak. Als je liever een iets drogere wijn drinkt, is deze Mertz Riesling enorm aan te raden.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij Halfes koop je de lekkerste kleine flessen wijn!