Geplaatst op

Recept voor ceviche van kabeljauw uit de Nikkei-keuken

Ceviche Nikkei keuken wijn

Recept: Nikkei-ceviche van kabeljauw

Ceviche is een klassiek Peruviaans gerecht waarbij rauwe vis wordt gegaard in leche de tigre ofwel tijgermelk. Dat maak je niet door een tijger te melken, maar door onder andere limoensap, knoflook, ui en koriander te pureren. In de blender gaat ook een klein beetje witvis, wat het vocht een witte, melkige kleur geeft. Door het zuur in de limoen wordt de vis gegaard, een heerlijk gerecht op een zomerse dag!

Peru heeft de op één na grootste Japanse bevolking buiten Japan en de Nikkei-keuken is een samensmelting van de Japanse en Peruviaanse culinaire culturen. Het verschil met de Nikkei-ceviche is dat de vis een stuk korter wordt gegaard, waardoor hij veel rauwer blijft. De vis in de ‘klassieke’ ceviche gaart een paar uur, die in de Nikkei-variant slechts een paar minuten. Daarnaast worden er typisch Japanse ingrediënten toegevoegd zoals sojasaus en geroosterd zeewier als topping.

Nikkei-ceviche is lekker met veel soorten vis, wij gaan hier voor kabeljauw. Je kunt het gerecht ook maken met tonijn, coquille of zelfs zalm. Gebruik in dit geval een coquille voor de tijgermelk, dat is precies de goede hoeveelheid. De ají amarillo is een peper die in Peru veel voorkomt, de pasta die hiervan gemaakt wordt geeft het gerecht een karakteristieke smaak en kun je online kopen. Als je het niet kan vinden, is rode chilipeper ook lekker.

Ceviche Nikkei keuken wijn

Welke wijn drink je bij ceviche?

Een zomers gerecht vraagt om een zomerse en frisse wijn. De zuren van de limoen in de tijgermelk moeten goed gecompenseerd worden. Onze Rhäifrensch van de elblingdruif past goed bij deze Japans-Peruviaanse ceviche. De citrussmaak en tropische fruit in de wijn gaan fantastisch bij de frisse smaken van de limoen, koriander en rode ui. Een mooie en prettige witte wijn uit Luxemburg.

Welke ingrediënten heb je voor ceviche nodig? (2 personen)

 • 1 kleine rode ui, gepeld
 • 300 gram kabeljauw of andere witvis
 • 3 cm verse gemberwortel, geschild
 • 1 teen knoflook, gepeld
 • 1 theel. aji amarilllo-pasta of 1 rode peper
 • 5 g verse koriander (inclusief steeltjes)
 • 3 limoenen
 • 2 eetl. sojasaus
 • 1 vel nori

Hoe maak je ceviche klaar?

 1. Snijd de ui doormidden en snijd de helft in zo dun mogelijke ringen (bewaar de andere helft voor de tijgermelk).
 2. Snijd de kabeljauw in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Hak de gember, knoflook en de andere helft van de ui grof. Hak de koriander (bewaar een klein beetje voor garnering) en de peper als je die gebruikt grof. Pureer 50 gram van de vis samen met de gember, knoflook, ui, aji amarillo-pasta of rode peper, koriander, het sap van de limoenen en de sojasaus in de blender of met een staafmixer. Haal het mengsel door een fijne zeef. Dit is de tijgermelk.
 3. Meng de tijgermelk met de vis en laat 2 tot 5 minuten staan. Rooster ondertussen de nori door hem met een hittebestendige tang een paar centimeter boven het vuur van je fornuis te bewegen. Een paar seconden per gedeelte, tot hij licht opkrult en knapperig is. Verkruimel de nori met je handen.
 4. Verdeel de ceviche over twee borden. Leg de rode ui erop, strooi de geroosterde nori en de overgebleven koriander erover en serveer direct.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!