Geplaatst op Geef een reactie

Fusion op z’n best: maak kennis met de Nikkei-keuken

Ontdek Japan & Peru in één keuken: de Nikkei-keuken!

Verfijnde smaken, rauwe vis, sojasaus, Zuid-Amerikaanse peper en gebakken zoete aardappel komen allemaal samen in een steeds populairder wordende keuken. In de Nikkei-keuken komt het beste van de Japanse, Peruviaanse en Braziliaanse keukens samen op je bord.

Nikkei stamt af van het woord nikkeijin, wat Japans is voor Japanners die overzees migreren. Strikt genomen spreek je dus ook van de Nikkei-keuken als een verhuisde Japanner in Utrecht, Rome of New York kookt. Maar Peru en Brazilië zijn de landen met de grootste bevolking van Japanse migranten. Als het over de Nikkei-keuken gaat, wordt dan ook het eten uit deze landen bedoeld. Nog specifieker wordt zelfs meestal de Nikkei-keuken uit Peru bedoeld, maar de Braziliaanse kent veel dezelfde gerechten.

Roeien met de riemen die je hebt

Rond 1870 migreerde een groot aantal Japanners naar Brazilië en Peru op zoek naar werk. Bij aankomst werd al snel duidelijk dat er in hun nieuwe thuisland vooral vlees werd gegeten, en dat terwijl vis en zeevruchten aan de kust zo goed voorhanden waren. Japanners moesten op zoek naar een manier om hun geliefde gerechten te maken met lokale producten zoals aji-peper, yucca, mais, (zoete) aardappel en limoen. Omdat ze met redelijke aantallen waren gekomen, zetten de Japanners binnen no time de mogelijkheid op om zelf sojasaus, miso en tofu te produceren. Ook zorgden ze ervoor dat bepaalde Japanse vruchten en groenten in Peru en Brazilië verbouwd konden worden.

Authentiek?

Het woord fusion heeft voor sommige mensen nogal een nare bijsmaak, omdat het lijkt alsof gerechten niet authentiek zijn. In veel gevallen is een samensmelting van culturen toch echt hoe het lekkerste eten wordt ontwikkeld. De Nikkei-keuken bestaat nu al meer dan honderd jaar en is in die tijd steeds verder ontwikkeld. Misschien heeft het te maken met het vermogen van Japanners om alles beter te maken. Tempura is ook ooit overgewaaid uit Portugal en de oorsprong van ramen ligt in China. Who needs authenticity?

Rauwe vis

Een van de meest geliefde Peruviaanse gerechten is ceviche, waarbij vis een aantal uur in zuur wordt gegaard. In Japan is men meester van de rauwe vis, het zal je dan ook niet verbazen dat de Nikkei-versie van ceviche slechts heel kort wordt gegaard. De vis blijft grotendeels rauw, maar neemt wel de heerlijke smaken van de marinade op. Aan die marinade worden vaak Japanse ingrediënten zoals sojasaus en gember toegevoegd. Een ander populair Nikkei-gerecht is tiratido, waarbij vis in dunne plakjes wordt gesneden zoals bij sashimi. In plaats van enkel sojasaus, wordt tiratido geserveerd met een sausje met lokale jalapeño’s.

Een klassieke Nikkei-maaltijd begint vaak met twee of drie kleine gerechten, zoals rauwe vis en een lichte soep. Erna eet je een substantiëler visgerecht met rijst en groenten. Al ben je vrij om te variëren en kun je ook heel veel kleine gerechtjes tegelijk eten en daarna niks meer. Andere klassieke Nikkei-gerechten zijn coquilles met quinoa, oesters met ponzu, salt & pepper octopus met shansopeper, koude noedels met dashi, chili en limoen en gebakken rijst met bacalhau (gezouten en gedroogde vis). Een van onze andere favorieten is pastéis, een soort mix tussen een gyoza en een empanada. De rechthoekige pakketjes worden gemaakt van dumplingvellen, een stuk dunner dus dan de gemiddelde empanada. Het deeg wordt gevuld met bijvoorbeeld kip en roomkaas of gehakt (rund of varken) met een gekookt ei en knapperig gefrituurd. Terecht een populaire straatsnack.

Uiteten in Peru

De Nikkei-keuken is ontstaan uit noodzaak en creativiteit en werd in eerste instantie vooral thuis gekookt. De keuken leent zich echter heel goed voor fine dining en de Nikkei-restaurants schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Ook buiten Peru en Brazilië. In Haarlem kun je de verrassende gerechten proeven bij Maita. Wil je echt dichtbij de bron zijn? In Lima (Peru) kun je dan terecht bij Maido, die steevast een plekje heeft in The World’s Best 50 restaurants, en daarmee de Nikkei-keuken in de rest van de wereld op de kaart zette. In São Paolo kun je terecht bij Kinoshita waar topchef Takashi Konishita aan het roer staat.

Welke wijn drink je bij de Nikkei-keuken?

Ga je thuis aan de slag? Dan hoort daar natuurlijk een mooi glas wijn bij. Smaken die vaak terugkomen zijn limoen, peper, miso, soja en gember in combinatie met rauwe vis. Deze Portugese Mafesousa is fris en licht en heeft een lichte bubbel. Het zusje van de vino verde heeft een gebalanceerde zoet-zuurverhouding die heel goed gaat met (bijna) rauwe vis. Maar ook de Rhäifrensch uit Luxemburg is fantastisch door de mooie frisse tonen!

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *