Geplaatst op

Hoe maak je de lekkerste kip piri piri klaar?

Recept: hoe maak je echte Portugese kip piri piri klaar op de BBQ?

Kip piri piri is hét nationale gerecht van Portugal. Eerlijk is eerlijk, het merendeel van de ingrediënten voor deze BBQ-klassieker komen uit de voormalige koloniën van Portugal. Het gerecht werd bedacht door de kok van een restaurant nabij Albufeira. De marinade in combinatie met de kip van de BBQ is werkelijk waar legendarisch! Daarom moet je dit gerecht deze zomer nog maken!

Welke wijn drink je bij Portugese kip piri piri?

Portugal, kip en wijn; voor ons een gouden combinatie. Zeker als de barbecue om de hoek komt kijken weet je al dat je gaat genieten. Omdat het natuurlijk warm is als je de BBQ aansteekt, is het lekker om een goed gekoelde Portugese witte wijn te nemen. Onze Mafesousa is werkelijk waar perfect voor kip piri piri. De frisse smaken van dit zusje van de Vinho Verde gaat goed samen met de pittige en kruidige smaken van de marinade. Pluspunt: onze Mafesousa heeft slechts 9.5% alcohol, dus ideaal tijdens een warme dag. Leg haar maar vast koud!

First things first: de kip

Belangrijk voor kip piri piri is dat de korst van de kip krokant wordt. Het beste gebruik je een hele (kleine) kip, maar je kunt hier ook perfect kippenbouten, kippenpootjes of vleugeltjes voor gebruiken. De lekkerste kip is natuurlijk een kip die een fijn leven heeft gehad.

Het beste start je met het klaarmaken van kip piri piri een dag van tevoren. Dus zodra er wordt verteld dat het lekker weer gaat worden moet je snel schakelen! Voor het beste resultaat moet je de kip namelijk een nacht pekelen. Pekelen is het zouten van de kip en geeft de kip een krokante korst.

Welke ingrediënten heb je nodig voor kip piri piri?

Dit recept is voor 2 personen

 • Ruim een kilo kip (dit klinkt veel, maar je moet het bot van de kippen meerekenen)
 • 3 Spaanse pepers
 • 4 tenen knoflook
 • 1 laurierblad
 • 1 eetlepel paprikapoeder (zoals deze)
 • 1 eetlepel oregano
 • 3 eetlepels goede olijfolie (extra vierge)
 • Sap van een halve citroen

Hoe maak je kip piri piri klaar?

Het pekelen van de kip

Leg de kip in een schone bak die af te sluiten is. Bestrooi de kip met flink veel zout en wrijf het zout goed in de kip. Sluit de bak af en zet de kip in de koeling. Haal de kip er een uur voordat ze op de BBQ gaan uit de koeling. Spoel het zout goed van de kip af en dep ze met keukenpapier droog.

De marinade van de kip piri piri

 1. De marinade voor de kip is heel makkelijk te maken. Grote tip: gebruik een keukenmachine! Hak de knoflook en pepers grof en voeg ze samen met het sap van de citroen toe. Zodra dit klein is voeg je de overige ingrediënten toe. Zorg dat alles onder de olijfolie staat.
 2. Steek de barbecue aan zoals je gewend bent. Begin pas als er geen grote vlammen meer uit de BBQ komen.

Op de BBQ, het echte zomergevoel

 1. De marinade die je op de kip moet je eigenlijk pas op de kip smeren als ze al op de BBQ ligt. Toch kiezen wij ervoor om de kip vlak ervoor al even in de marinade onder te dompelen. Leg de kip met de binnenkant van de kip (bijvoorbeeld als je hem vlinderd of bij kippenpoten) op de BBQ. Wacht tot de onderkant helemaal knapperig is en aan deze zijde gaar is.
 2. Smeer ondertussen met een kwast de bovenzijde van de kip in met extra marinade. Zodra je de kip hebt omgedraaid smeer je de onderkant nog een keer in.
 3. Wacht tot de onderkant helemaal gaar is en draai nog een keer om voor een minuut. Smeer nogmaals de bovenkant in en draai weer om. Na een minuut is de kip helemaal klaar om van te genieten.

Wat serveer je bij kip piri piri?

In Portugal serveren ze een Portugese tomatensalade bij kip piri piri en een friet. Dit kun je natuurlijk doen, maar net zo lekker is een Turks brood, aïoli en een frisse salade met veel rijpe tomaten.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin om een kleine fles lekkere wijn te drinken?