Geplaatst op

Libanon ook een van de oudste wijnlanden ter wereld

Libanese wijn

Ook Wijnland Libanon is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Hier wordt ook al zo’n 5000 jaar wijn gemaakt. Waarschijnlijk is de wijnbouw van uit Georgië overgewaaid naar Libanon om vervolgens pas naar de rest Europa te komen. Het land staat vooral vol met bekende Franse druiven rassen maar heeft vooral haar eigen wijnstijl. Ieder jaar ontdekken we meer Libanese wijnen over de grens.

Geschiedenis

Wijn uit Libanon is een en al geschiedenis, al heel lang wordt hier wijngemaakt. De Feniciërs maakten al wijn en verscheepten deze naar de koloniën. Wijnmaken heeft zelfs vermelding in het Oude Testament.

De Romeinen 

Ook in de tijd dat de Romeinen kwamen werd in Libabnon al wijngemaakt, de Romeinen stichtten de wijnstad Baalbek en verbeterden de wijnproductie. De Ottomaanse heersers stonden wijnproductie voor liturgische doeleinden oogluikend toe.

In 1870 kwamen de Franse 

De Franse namen hun eigen Franse druivensoorten mee naar het Libanon, wat weer leidde tot een verbetering van de wijnen. Tot op de dag van vandaag staat er vele Franse druiven aangeplant in Libanon.

Wijn Regio’s in Libanon

Libanon kent vier wijnregio’s, Batroun vallei in het noorden van het land, Mount Lebanon in het midden. Aan de linkerkant Bekaa Vallei, en in het zuiden Jezzine.

Bekaa vallei

Bekaa valslei is een van de bekendste wijnregio’s van Libanon. Gelegen zo’n 30km ten oosten van Beiroet. Bekaa vallei is onder andere bij ons bekend geworden door Chateau Musar. Dit wijnhuis is bekend van hun extreem goeie biologische wijnen uit Libanon. Bijna iedere wijnboer in Libanon werkt tegenwoordig biologisch maar Chateau Musar was de eerste. De wijnen van Chateau Musar worden niet zomaar vrijgegeven, ze worden eerst zo’n 7 jaar in de kelder van het wijnhuis bewaard tot ze goed genoeg zijn. Hierdoor zie je vaak oudere wijnen van dit wijnhuis op de markt liggen. Het is een wijn die extreem goed kan ouderen.

Het klimaat in de Bakaa vallei is heet, droog en zonnig. De wijngaarden bevinden zich op de hellingen en worden ’s nachts gekoeld door de middellandse zee. ’s Nachts kan het hier flink afkoelen en dit is deal voor de rijping van de druiven. Het zorgt ervoor dat de druif tijdens het rijpproces rust krijgt.

Batroun vallei

Aan de middellandse zee ligt het minder bekend wijngebied Batroun vallei, maar wat zeker het bezoeken waard is. Dit gebied ook wel bekend van haar olijven bomen ligt zo’n 56km van centraal Beirut. Je hebt hier een route die lokaal bekend staat als “La Route des Vins du Nord” Deze route loopt door een langs fotowaardige landschappen en vele wijnterrassen. Ideaal om te rijden voor meerdere wijnproeverijen. Dit wijngebied heeft veel invloeden van de zee. Het is gelegen op een hoogte tot 1200 meter met grote verschillen tussen dag en nachttemperatuur, dit doet de ontwikkeling van de druiven ten goede.

Mount Lebanon

Ook hier geld dat de zee veel invloeden heeft. Deze zorgt voor de ideale temperatuurschommeling tussen dag en nacht. De wijngaarden liggen in de hoogte tot wel zo’n 1300 meter.

Jezzine

Zuid-Lebanon kent de wijnregio Jezzine, deze regio is maar bekend om één wijnhuis. Toch hebben meerdere wijnhuizen hier wijngaarden liggen. Jezzine heeft een mediterraan klimaat.

De druiven in Libanon

De Franse brachten in 1870 hun eigendruivenkassen mee en daar profiteren we nog steeds van.  Er staan vele soorten druivenrassen, te veel om op te noemen maar voor de meest voorkomende druivenrassen zijn voor witte druiven chardonnay, gewürztraminer, clairette, muscat, sauvignon blanc, viognier en riesling.

Voor rode wijn zijn de meest aangeplante druiven merlot en cabernet sauvignon. Daarnaast staat er ook nog veel cinsault, pinot noir, grenache en enkele Spaanse als tempranillo, Portugese als touriga nacional en Italiaanse varianten als sangiovese.

Ook hebben ze inheemse druivenrassen, deze zijn wat minder bekend en worden telkens minder gebruikt. Voor rode wijn is dat de druif zawtarani en voor de witte druif obeidy en de merwah.

De smaak van Libanese wijn

Naast Chateau Musar heb je nog vele andere goede wijnhuizen. Er zijn veel verschillende wijnen, maar veel hebben de wijnen wel iets gemeen, ze zijn vol van smaak! De smaak is vol, krachtig, kruidig maar toch soepel door de vele zonuren. Je vindt vaak de aroma\s van leer, gestoofd/gekonfijt roodfruit en eiken in de wijnen terug.

Wijn en spijs met de Libanese keuken

Bekende ingrediënt in de keuken van Libanon zie je telkens meer verschijnen in verschillende gerechten. Ingrediënten als granaatappel, za’atar en sumak kunnen goed gecombineerd worden met Libanese wijn. De wijnen kunnen namelijk wel wat hebben.

Denk aan een Taboulé met rode biet een zwoele rode wijn, of liever een fruitige rosé. Ook combineer Taboulé lekker met een volle Franse rosé, immers hebben de Franse veel invloed gehad in de Libanese wijnindustrie.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor in je glas? Volg Halfes op Instagram en kom alles te weten over onze kleine flessen wijn, eten en hoe je nog meer kunt genieten!