Geplaatst op

Het oudste wijnland ter wereld: wijnland Georgië

Het oudste wijnland ter wereld Georgië

Georgische wijnen kunnen we natuurlijk niet overslaan want Georgië claimt het oudste wijnland ter wereld te zijn! En daar mogen ze best trots op zijn. Het land is twee keer zo groot als Nederland en telt ongeveer 540 verschillende soorten druivenrassen. Genoeg om te proeven dus!

Het terroir in Georgië

Georgië ligt aan de oostkust van de Zwarte zee, hemelsbreed gelegen ter hoogte van Noord-Spanje. De meeste wijngaarden liggen in het landschap van de lange rivier Mtkvari. De route van deze rivier is in de eeuwen verschillende malen veranderd. Dit heeft vele invloed op de bodem waar de wijnstokken staan aangeplant. De meeste wijngaarden liggen in de heuvels die uit mineraalrijke bodems bestaan en staan in de klein van de voormalige rivier.

Tradities in Georgië

Qvevri is het symbool voor de Georgische wijnbouw. De Qvevri is een stenen kruik gegraven in de grond. De stenen kruik kan van 20 liter tot wel duizend liters groot gemaakt worden. De 800 liter stenen kruik wordt het meest gebruikt.

De wijn in Georgië wordt op een andere manier gemaakt, ze gebruiken hier Qvevri’s (een soort amfora), een stenen kruik die in de grond is ingegraven, alleen de bovenkant van de stenen kruik steekt boven de grond uit. In deze kruiken gaan de gekneusde druiven. De vergisting laten ze spontaan gebeuren en de schillen zakken van zelf naar de bodem. De witte wijnen worden hier met schil en al vergist, hierdoor krijg je oranjekleurige wijnen. Dit is het ontstaan van de nu bekende orange wijn. Deze traditie is zo uniek dat het in de lijst van UNESCO immaterieel culturele erfgoed is toegevoegd.

De geschiedenis van Georgische wijn

Georgië is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Er zijn namelijk in Georgië wijnresten van 8000 jaar voor Christus gevonden. De wijn resten werden gevonden in Qvevri’s, een stenen kruik die in de grond gegraven waren, alleen de bovenkant van de stenen kruik steekt boven de grond uit.

Waarschijnlijk heeft de wijncultuur zich vanaf Georgië via Turkije, Syrië en Libanon zich verspreid naar Europa.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen werd wijn vooral gedronken bij religieuze gebeurtenissen. Maar toch werd het wijnbouwen al gemoderniseerd. Er zijn vanuit die tijd al stenen en houten persen gevonden en houten wijnvaten met dubbele wanden om de temperatuur te controleren. Op dat moment was Frankrijk daar nog niet mee bezig.

Rond 17e eeuw

In de loop van de 17e eeuw liet de Georgische prins Alexander Chavchavadze een vinotheek in Tsinandali bouwen. Hier ontving hij regelmatig bekende Russische schrijvers. Georgische wijn was op dat moment al bekend in Rusland. De export naar Rusland werd alleen maar groter in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Georgië tijdens de Sovjet-Unie

Een van de redenen dat wijnen uit Georgië minder bekend zijn in de rest van Europa is dat het land zo’n 70 jaar verstopt zat achter een ijzeren gordijn. Handelen met Georgië was in deze jaren niet mogelijk.

1991: Georgië is een zelfstandige republiek

Sinds Georgië weer een zelfstandige republiek is zijn de wijngaarden weer in handen van de huidige eigenaren. De wijn methodes werden gelijk gemoderniseerd om wereldwijde export mogelijk te maken. Tot 2006 was Rusland de grootste afnemer, echter sloot Rusland de grenzen voor de Georgische wijn. Inmiddels zijn er dus kansen voor de rest van Europa om kennis te maken met deze geweldige wijnen!

Wijnregio’s in Georgië  

Een van de bekendste wijnregio’s van Georgië is Kakheti. Een regio die bekendstaat om haar microregio’s als Telavi en Kvareli. De regio staat bekend om haar vele microklimaten maar is een van de vruchtbaarste regio’s van Georgië met vele gebergte en rivieren. De regio staat bekend om haar vele soorten wijnen, bijna alle bekende wijnhuizen uit Georgië maken wel wijn in deze regio. Mocht je naar Georgië gaan is dit een van de regio’s om te bezoeken voor de wijnen het eten.

Druivenrassen voor Georgische wijnen

Geogrië is bekend om zijn vele druivenrassen, het land telt meer dan 500 verschillende inheemse druivenrassen. Van vele druivenrassen hebben we nog nooit gehoord. De meest bekende en meest geëxporteerde druivenras is de saperavi. Een druif bekend van zijn stevige rode wijnen. Voor witte wijnen komen we de druiven de mtsvane en de rkatsiteli veel tegen.

Ga vooral eens op zoek naar een saperavi wijn uit Georgië of een orange wijn. Deze wijnen gaan je verrassen. Vooral een saperavi combineert goed bij verschillende bbq gerechten.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor in je glas? Volg Halfes op Instagram en kom alles te weten over onze kleine flessen wijn, eten en hoe je nog meer kunt genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn?