Geplaatst op

Sushi en wijn: welke sushi zijn er en wat welke wijn is lekker bij sashimi?

sushi sashimi sushirijst wijn

Verschillende soorten sushi en de perfecte sushirijst

Een goede fles wijn verdient goede kwaliteit sushi, en geen karige rolletjes van het dichtstbijzijnde all-you-can-eat sushirestaurant. Het liefst halen onze sushi bij een goed sushirestaurant, maar je kunt ook thuis aan de slag. Maar wat bestel je als je de kaart in je handen gedrukt krijgt, of met welke soort ga je thuis aan de slag?

Welke wijn drink je bij Japanse sushi?

Voor wat voor sushi je ook gaat, combineer hem met een fijne frisse wijn zoals deze citrusachtige Spaanse colleita of een elegante riesling. Als wijn bij Japanse sushi moet je een wijn hebben die niet alleen heel goed bij rauwe vis past, maar ook bij de umami van de Japanse soyasaus. Rieslingwijnen zijn altijd perfect bij Aziatisch eten en ook deze Spaanse wijn is zalig!

Hoeveel stukjes sushi heb je per persoon nodig?

Dit is natuurlijk een hele belangrijke vraag. Hoeveel sushi je nodig hebt hangt natuurlijk af of je een grote eter bent. Ben je een kleine eter? Dan heb je waarschijnlijk meer dan voldoende aan 12 stukjes sushi met vis. Ben je een grote eter en wil je sushi bestellen? Ga dan voor 16 heerlijke sushi’s. 

Sashimi: de basis van sushi

De meest pure vorm van sushi is sashimi, waarbij enkel plakken vis worden geserveerd. Hierbij is de snijtechniek van allergrootst belang. Japanse chefs studeren jaren op de perfecte manier om de vis te snijdenWij eten sashimi dan ook het liefst in een restaurant, bereid door een echte sushimeester, het is een echte kunst. Als je toch zelf aan de slag wil, zorg dan in ieder geval dat je vis van de beste kwaliteit en dagvers is en dat je mes vlijmscherp is.

Sashimi eet je meestal met een klein beetje wasabi, vervolgens dip je de vis in sojasaus. In toprestaurants brengt de chef de vis meestal al perfect voor je op smaak, en staat de wasabi en sojasaus dus niet op tafel.

Nirigi

Bij nigiri krijg je ook een perfect gesneden plak dagverse vis, het verschil hier is dat hij wordt geserveerd op een klein beetje rijst. Als de chef al wasabi heeft aangebracht, is dit meestal tussen de rijst en de vis, waar je hem niet ziet. Wees dus op je hoede.

Een veel gemaakte fout: de rijst omgekeerd in de sojasaus dippen. Veel niet-Japanners pakken nigiri met hun stokjes op en dopen de onderkant, de rijst dus, in de sojasaus. Als je dit doet, zuigt de rijst veel te veel sojasaus op en als het goed is, is de rijst al perfect op smaak (hierover later meer). Staat er sojasaus op tafel? Doop dan de vis in de saus, niet de rijst.

Maki

De oh zo geliefde California roll? Die valt in de categorie maki, waarbij rijst en vis wordt opgerold in nori (gedroogd zeewier). In Japan kom je de California roll niet zo snel tegen, maar wel heel veel andere lekkere soorten gerolde sushi. Dit kunnen simpele kleine maki zijn met slechts een stukje komkommer of tonijn erin, maar ook heuse joekels. Futomaki is Japans voor ‘dikke gerolde sushi’, zie je dit op de kaart staan, dan kun je er dus vanuit gaan dat de rol goed gevuld is. Vaak zitten hier meerdere ingrediënten in en past de rol nét wel of net niet in één keer in je mond.

De perfecte sushirijst

Wil je thuis zelf aan de slag met sushi? Dan is het zaak dat je de perfecte sushirijst onder de knie krijgt. Sushirijst wordt altijd op kamertemperatuur geserveerd en nooit, maar dan ook nooit uit de koelkast. De smaak vlakt af door de kou, maar de structuur van de rijst verandert hierdoor ook. Houd de rijst dus ver bij de koelkast vandaan!

Hoe maak je de perfecte sushirijst klaar?

Voor sushirijst wordt Japanse kortkorrelige rijst gebruikt. Deze heeft een plakkerige structuur, waardoor hij perfect is om sushi mee te maken. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en meng hem als hij nog warm is met een mengsel van rijstazijn, suiker en zout. Gebruik op 500 gram droge rijst ongeveer 80 milliliter rijstazijn, 3 eetlepels (45 milliliter) kristalsuiker en 1,5 theelepel zout. Verwarm de azijn, suiker en zout in een pannetje tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat de rijst afgedekt afkoelen tot kamertemperatuur voordat je begint met het maken van de nigiri of het rollen van de maki.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!