Geplaatst op

Makkelijk recept voor Vietnamese summer rolls en Vinho Verde

Vietnamese summer rolls

Recept: Vietnamese summer rolls

Goi cuon, of Vietnamese summer rolls, zijn ideaal voor als er mensen komen eten. Je hoeft zelf alleen maar de ingrediënten te snijden en klaar te zetten, en je laat iedereen aan tafel hun eigen loempia’s rollen. Je weekt de rijstvellen in warm water, als je dit nog nooit hebt gedaan is het misschien even wennen maar je hebt het zo onder de knie. Een veelgemaakte beginnersfout is de rol volproppen met zo veel mogelijk ingrediënten. Je raadt het al: dan krijg je hem dus nooit mooi opgerold. Als je een beetje spaarzaam belegt, kan er eigenlijk niks mis gaan.

Je serveert de summer rolls met nuoc cham, een frisse dipsaus op basis van vissaus en limoen die veel wordt gebruikt in de Vietnamese keuken. Soms wordt er ook een pindasausje bij geserveerd. Meng daarvoor gelijke delen hoisin met pindakaas en leng aan met een beetje water. Wij vinden alleen nuoc cham al lekker genoeg. In dit recept gaan garnalen, maar je kunt ook kip, tofu, rund, of varken gebruiken.

Als je eenmaal aan het snijden bent, is het soms lastig om de juiste hoeveelheden in te schatten. Heb je te veel gemaakt? Gooi dan alles in een grote kom met de nuoc cham en eet het de volgende dag als lunch of neem het mee naar de picknick. Als het net te weinig is, kun je altijd nog wat extra glasnoedels maken.

Welke wijn drink je bij Vietnamese summer rolls?

En wat drink je erbij? Dit frisse, zomerse gerecht vraagt om een zomerse wijn. Onze Mafesousa uit Portugal met citrus- en appelaroma’s is de perfecte keuze.

Ingrediënten voor de Vietnamese summer rolls

Personen: 2
Bereidingstijd: 25 minuten

Nuoc cham dipsaus

  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 limoen, sap (circa 50 milliliter)
  • 25 gram kristalsuiker

Voor het vullen van de summer rolls

  • ½ komkommer
  • 1 wortel
  • 100 gram glasnoedels
  • 10 gram koriander
  • 10 gram munt
  • 12 slabladeren (kropsla of little gem)
  • 300 gram garnalen, gepeld en gegaard
  • 12 verse rijstvellen (van de toko)
  • 50 gram taugé

Hoe maak je de Vietnamese summer rolls klaar?

Maak eerst de nuoc cham door de knoflook en rode peper fijn te hakken. Meng met de vissaus, het limoensap en de suiker. Meng een paar minuten tot de suiker helemaal is opgelost, voeg dan 3 eetlepels water toe. Proef en balanceer de smaken eventueel met nog wat extra limoensap of vissaus.

Zet nu alle ingrediënten klaar. Snijd de komkommer en wortel julienne (in dunne reepjes). Bereid de glasnoedels zoals aangegeven op de verpakking, giet af en spoel af onder de koude kraan. Pluk de blaadjes van de koriander en munt. Haal de bladeren los van de sla.

Zet alles in bakjes op tafel, samen met de garnalen, rijstvellen en taugé. Zet een grote pan of kom op tafel met warm water. Het water hoeft niet heet te zijn, het moet warm aanvoelen maar geen pijn doen aan je handen. Week een rijstvel in het water, zo’n 15 tot 30 seconden, afhankelijk van de temperatuur van het water.

Leg het rijstvel op je bord en leg alle ingrediënten in het midden van het vel. Rol het op als een loempia en dip in de nuoc cham voordat je een hap neemt. Laat iedereen aan tafel hetzelfde doen en z’n eigen Vietnamese summer rolls maken.

Wil je nog meer genieten van wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes, geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!