Geplaatst op

Druivenras de blaufränkisch en de kékfrankos

De blaufränkisch & kékfrankos

Blaufränkisch een wel bekende druif te vinden onder vele namen. De blaufränkisch druif is in Oostenrijk, vooral rond de Neusiedlersee dichtbij Hongarije, een erg populair druivenras. Maar ook in Hongarije onder de naam kékfrankos is hij erg populair. Ook vinden we de druif in Duitsland onder de naam lemberger, waar de oorspronkelijke naam eerst blauer limberger was.

Geschiedenis van de blaufränkisch

Er zijn veel verhalen over de blaufränkischdruif, naar alle waarschijnlijkheid stampt ze af van de wijngaarden langs de Donau. Maar ook zijn er verhalen dat de wijn gemaakt van de blaufränkisch erg in de smaak viel bij de soldaten van Napoleon. Deze kochten de wijnen van lokale wijnboeren met blauwe bankbiljetten van het Franse leger. Een verhaal om verder zelf in te vullen, dat de druif toen al populair was spreek bij het proeven ook voor zich.

De smaak van de blaufränkisch druif

Er worden verschillende soorten wijnen van de blaufrankisch gemaakt. Zo zijn er lichte, fruitige varianten maar ook vollere tannine rijke varianten. De wijnen geven over het algemeen veel kleur in het glas. In het glas heeft de wijn veel aroma’s van pruimen, kersen, zwarte bessen, vlierbessen en cacao. Op het moment dat de wijn wat ouder wordt gaat de wijn meer aardse tonen vertonen. De goede zuurgraad en tannine rijke wijn maakt de wijn interessant voor rijping, ze zijn goed te ouderen. De wijnen die opgevoed worden op hout hebben smaken van warme tonen. Het hout geeft echte charme aan de wijn.

Wijn en spijs met met blaufränkisch

De lichte wijnen zijn zeer geschikt als aperitief. Speciaal in de zomer is het lekker om deze rode wijn gekoeld te drinken. De zwaardere blaufränkisch wijnen passen goed bij de barbecue, boerenpaté, gevogelte, wild vlees of zoute kazen op de kaasplank.

Binnenkort bij ons te verkrijgen Magma Kékfrankos. De druiven komen van de winderige wijngebied Tihany. De wijn is op een natuurlijke manier gemaakt, zonder toevoegingen. De wijn is gefermenteerd op open vaten en heeft vervolgens nog 10 maanden op houten vaten gerijpt. De smaken van deze wijn komen over een met vele blaufränkisch wijnen. Echter heeft deze wijn veel meer natuurlijke smaken door de natuurlijke vergisting. Je kan bij deze wijn denken aan veel fruit aroma’s van kersen, plantaardige aroma’s, dille, kool, zwarte bes. Een volle vurige wijn met veel sappigheid, die een lange prettige afdronk heeft. Een zeer geschikte wijn voor bij de barbecue of juist voor een winterse avond.

Hou onze Instagram in de gaten voor updates over nieuwe wijnen en wijnstreken.