Geplaatst op Geef een reactie

Waarom zijn sommige druivensoorten onbekend?

Onbekende druivensoorten

Bij heel veel mensen zijn er een paar druivensoorten bekend. Beroemde druivensoorten die wereldwijd zijn aangeplant zijn bijvoorbeeld de chardonnay, de merlot en de riesling. Maar er zijn heel veel meer druivensoorten waar hele lekkere wijnen van gemaakt worden!

Dat sommige druivensoorten heel bekend zijn komt omdat deze druiven in de loop van de jaren populair zijn geworden bij de consumenten. Bijna iedereen is wel bekend met de sauvignon blanc en de cabernet franc. Alle bekende druivensoorten zijn effectieve druiven in de wijngaard. Ze zorgen voor een goede opbrengst per hectare en je kunt er lekkere wijnen van maken.

Ook zijn er onbekende druivensoorten. Denk bijvoorbeeld aan de furmint, de saperavi en de fer servadou. Wereldwijd zijn er ruim 4.000 verschillende druivensoorten waarvan wijn gemaakt kan worden. Sommige lijken sterk op elkaar zoals de welschriesling en de riesling en anderen zijn familie van elkaar.

De koningin van de druiven: de gouais blanc

Veel druiven zijn familie van elkaar omdat ze in de loop der jaren veredeld zijn. Door het combineren van druivenrassen zijn de druiven sterker geworden, bestand tegen ziekten zoals de druifluis en om aangeplant te kunnen worden in koudere wijnstreken, zoals de johanniter. Eén van de stamvaderdruiven is de gouais blanc. Ze heeft meer dan 80 druiven voorgebracht. De belangrijkste druiven die ontstaan zijn uit de gouais blanc zijn:

Wil je nog meer genieten van wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes, geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *