Geplaatst op

6 x wijn & pasta: Welke wijn drink je bij welke pastasaus?

Welke wijn drink je bij welke pastasaus?

Pasta wie houdt er niet van! Pasta en wijn combineren natuurlijk ideaal maar welke wijn kies je bij welk pastagerecht. Bij pasta denk je vaak gelijk aan Italiaanse wijnen en dit is niet gek! Niet om dat pasta natuurlijk Italiaans is maar ook omdat de meeste Italiaanse wijnen bekend staan om hun zuren. Het zuurtje in Italiaanse wijn combineert goed met het mondgevoel van pasta. De zuren in de tomaten houden ook van wijn met zuren. Ook breekt het zuurtje in de wijn met de vette van de olie die vaak overmatig gebruikt wordt in pastagerechten.

Welke wijnen zijn geschikt voor pasta’s

Voor rode wijnen zijn dat jonge wijnen uit het noorden en midden van Italië. De zuren zijn niet super hoog zoals uit een berg gebied in Duitsland maar vallen wel op. Denk aan een Valpolicella classico een barbera uit Pietmonte en een aglianico uit Campania. Allemaal stuk voor stuk lekkere rode wijnen met een fris karakter, een zuurtje.

Voor witte wijnen zijn dat de wijnen van de bekende druif pinot grigo, Gavi di Gavi uit Pietmont, vermentino en wijnen van de druif falanghina uit Campina.

Natuurlijk kan je ook wijnen uit andere landen combineren met Italiaanse pasta’s. Machtige pasta’s met kaassausen vragen bijvoorbeeld om frisse wijnen bijvoorbeeld om een riesling!

Pasta’s meet veel vlees, als bijvoorbeeld een ossobuco vragen om een volle wijn sappige rode wijn zoals een Teoria uit Portugal.

Hoe maak je zelf pasta?

Om te beginnen pasta maken kan echt iedereen! Wij probeerde dit makkelijke recept voor zelfgemaakte pasta uit en genoten er vol op van! Pasta maken is makkelijk en ook nog eens leuk om te doen, vooral na een lange dag achter je computer is het heerlijk om even met je handen in de bloem te wroeten!

Wijn en spijs: pastagerechten en wijn 

We kunnen natuurlijk heel veel verschillende soorten pasta gerechten bedenken, hieronder een greep uit onze lievelingsgerechten. 

Pasta met paddenstoelen

Kan heel goed met een Italiaanse pinot noir of Barolo maar ook met Duitse pinot noir de spätburgunder. Dit recept is gemaakt met de Duitse pasta variant van tagliatelle. 

Pasta Puttanesca

Dit recept met ansjovis, tomatenblokjes, kappertjes en olijven is echt eentje die je moet onthouden. Het is makkelijk om te maken en met ingrediënten die je vaak toch al in huis hebt! We zijn geen voorstander van eten uit blik maar bij dit recept komen de ingrediënten nou eenmaal voor in blikken en potten! Dit gerecht combineert ideaal met een fruitige rode. Een Italiaanse Campina of Valpolicella. Of kies voor een wijn vol met mineralen en fruitige tonen als een Spaanse albariño of een witte wijn uit Campina vol van mineralen van de Vesuvius.

Pasta alla vongole 

Vaak roept iedereen bij vis hoort witte wijn. Bij dit gerecht kan allebei. Vongole zijn ziltige venusschelpjes die absoluut goed samen gaan met een witte ziltige wijn. Ze lijken heel erg op mosselen! Voorbeelden voor witte wijnen kunnen zijn een albariño uit Galicië een Gavi di Gavi uit Pietmonte en een  falanghina uit Campina. Voor rode wijn kun je denken aan een lichte rode uit het noorden van Italië, bijvoorbeeld een Valpolicella classico. 

Pasta salade

Ideaal voor de picknick. Een zomerse pasta salade met artisjok, kip en een pesto-dressing. Wist je dat er in artisjok een stofje genaamd cynarine zit (afgeleid van de Latijnse naam voor artisjok). Dit stofje zorgt ervoor dat je smaakpapillen die zoet waarnemen geblokkeerd worden. Neem je na een hapje artisjok een slok wijn, dan spoel het stofje weg van je tong en proeft de wijn extra zoet. Hierdoor is het beter om een extra frisse en kruidige wijn te nemen bijvoorbeeld een Portugese rode als de Rota de Cabral.  

Pasta Arrabiata

Deze pittige pasta kan wel een fruitige wijn gebruiken! Met pittig eten is het altijd opletten met de wijn. Ga voor een wijn met laag alcohol en lage zuren! Een wijn met een vettig randje en fruitige smaken past hier dus goed bij. Bijvoorbeeld onze Spaanse Autor. Maar ook een gewürztranimer uit Frankrijk, Duitsland of Italië. Een lichte fruitige Italiaanse rode kan ook goed bij dit gerecht.

Pasta Carbonara 

Deze pasta heeft weinig ingrediënten maar veel smaak. Het mondgevoel van deze pasta is heel vettig, door de spekjes en het gestolde eiwit. Hierdoor vraagt het gerecht om een frisse wijn die hier doorheen snijdt. Een frisse witte uit Duitsland of Italië, met de druiven als riesling, vermentino, verdicchio, pecorino of falanghina.

 

Zoek je nog meer inspiratie voor lekker eten?

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste Italiaanse kleine flessen wijn!