Geplaatst op

Het recept voor Japanse yakitori en welke wijn drink je erbij?

Japanse yakitori kip wijn

Recept: Japanse yakitori met kip

Yakitori is Japans voor gegrilde kip: yaki betekent namelijk grillen en tori betekent kip. De populaire Japanse spiesen worden dan ook altijd bereid met kippenvlees, en als je authenticiteit belangrijk vindt, maak je jouw yakitori op een echte houtskoolgrill. Daarvan krijgt de yakitori een karakteristieke smaak, zonder dat er al te sterke smaakmakers worden gebruikt. Hiervoor gebruiken ze in Japan speciale houtskool: binchotan. Vaak is zout de enige smaakmaker, maar soms wordt er ook tare gebruikt: een saus op basis van sojasaus, mirin, sake en suiker.

De echte yakitori in Japan

Japanse yakitori kipDe allerbeste eet je in Japan in yakitori-restaurants, waar ze niks anders maken dan kip op een spiesje. Vaak worden alle delen gebruikt, van borst tot vleugel, maar ook de organen blijven niet gespaard. En heb je weleens yakitori van gegrilde kippenhuid gegeten? Als je thuis voor het eerst aan de slag gaat, raden wij aan om gewoon dijfilet te gebruiken. Dit is heerlijk mals en smaakvol, en je hoeft er geen hele kip voor in stukken te hakken. Als je geen grill hebt, geven we je ook alle aanwijzingen voor hoe je yakitori in de oven maakt.

Welke wijn drink je bij Japanse yakitori van de grill?

Op zoek naar een lekkere wijn voor bij de yakitori? Deze Portugese lichte witte wijn is heerlijk fris, maar heeft ook genoeg body zodat hij is opgewassen tegen de branderige rooksmaak van het kip. De zachte smaken in de wijn gaan fantastisch samen de smaken van de mirin en sojasaus.

Welke ingrediënten heb je nodig voor Japanse yakitori?

Voor 2 personen

 • 600 g kippendijfilet
 • 8 bosuien
 • 100 ml Japanse sojasaus (bijvoorbeeld Kikkoman)
 • 100 ml mirin
 • 100 ml sake
 • 2 theelepels lichtbruine basterdsuiker
 • zonnebloemolie

Wat heb je verder nodig voor Japanse yakitori met kip?

 • Dikke satéprikkers
 • Een kwastje
 • Yakitori-BBQ, BBQ of grillpan

Hoe maak je de Japanse yakitori klaar?

 1. Leg de satéprikkers een half uur in water, zodat ze straks niet verbranden.
 2. Snijd de bosui in stukken van 5 centimeter en doe de helft ervan samen met de sojasaus, mirin, sake, basterdsuiker en 50 milliliter water in een steelpannetje. Breng aan de kook, laat tot ongeveer de helft inkoken en laat afkoelen.
 3. Bereid de grill voor door de kolen aan te steken of verwarm de oven voor op 250 °C of zo hoog als jouw oven kan.
 4. Snijd de kip in stukjes van 2 bij 2 centimeter. Als je de oven gebruikt, meng de kip dan door de marinade en rijg de kip op de spiesen, ongeveer 3 stukjes per spies. Wissel de stukjes kip af met de rest van de bosui. Als je de grill gebruikt, marineer de kip dan nog niet voordat je hem op de stokjes rijgt, je gaat de kip pas op de grill bestrijken met de saus.
 5. Oven: Bak de yakitori 15 minuten, tot er op de buitenkant zwarte plekjes beginnen te komen en de kip vanbinnen gaar is.
  Grill: Grill de kip boven het heetste gedeelte van de grill en bestrijk de kip ondertussen met de saus, keer regelmatig om tot de kip van buiten zwarte plekjes heeft en vanbinnen gaar is. Afhankelijk van de hitte van je kolen kan dit ergens tussen de 5 en 15 minuten duren.

Zoek je meer inspiratie voor op de BBQ?

We hebben nog een blog geschreven over echte BBQ-gerechten en welke wijnen er het lekkerst bij zijn. Meer kookinspiratie vind je op onze Instagram, waar de lekkerste foto’s delen van het heerlijkste eten. Maar we delen er ook alles over onze wijnboeren en andere belangrijke informatie over wijn!

Ben je op zoek naar kleine flessen witte wijn?