Geplaatst op

Wijncocktail met sherry en eerste Amerikaanse cocktail: Sherry Cobbler

De eerste Amerikaanse cocktail: de Sherry Cobbler

wijncocktail sherry cobblerHet land van de cocktails is natuurlijk Amerika. In de Verenigde Staten is de cocktailcultuur echt tot haar recht gekomen en zijn ze er het meest mee aan de slag gegaan. Geen wonder dat cocktails dan ook naar Amerikaanse plaatsen genoemd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Manhattan. Vooral door de populariteit in New York is de cocktail zo’n succes geworden.

De eerste Amerikaanse cocktail…met sherry!

Eén van de eerste cocktails die ook daadwerkelijk in Amerika is verzonnen is een cocktail die niet gemaakt wordt met een Amerikaans product. Geen Jack Daniel’s, bourbon of Southern Comfort, maar een wijncocktail met de Spaanse droge wijn sherry uit Jerez. Dit is een droge witte wijn die vaak gemaakt wordt van de palominodruif.

Ze was in de 19de eeuw één van de populairste cocktails wereldwijd. Want overal waar de Amerikanen kwamen namen ze hun eten en drinken (dus ook alcohol) mee!

Hoe smaakt de Sherry Cobbler?

De belangrijkste smaakmaker in deze wijncocktail is natuurlijk de sherry. Sherry zorgt voor een nootachtige en beetje aardse smaken. Deze smaken worden gecombineerd met het frisse van de sinaasappel. Een ware verrassing in je glas! Perfect voor tijdens een zomerse borrel of voor bij heerlijke tapas!

Welke ingrediënten heb je nodig voor de Sherry Cobbler?

Voor deze wijncocktail met sherry heb je natuurlijk sherry nodig. Eigenlijk kun je deze sherrycocktail met elke soort sherry maken. Wij hebben gekozen voor een combinatie van twee sherry’s. de PX-sherry geeft namelijk net een zoete touch aan deze wijncocktail.

  • 60ml oloroso sherry
  • 30ml pedro ximénez sherry
  • ½ sinaasappel in schijfjes
  • Crushed ice

Hoe maak je de Sherry Cobbler klaar?

  1. Doe op één na alle schijfjes sinaasappel onder in een longdrinkglas.
  2. Voeg hier de pedro ximénez sherry bij en druk met een cocktaillepel of cocktailstamper het sap uit de schijfjes sinaasappel.
  3. Nu is het tijd om de oloroso sherry toe te voegen en vul het glas tot twee centimeter onder de rand aan met crushed ice.
  4. Roer alles met een cocktaillepel door elkaar en voeg als laatste nog een beetje crushed ice toe.
  5. Garneer je glas met het schijfje citroen en eventueel een cocktailkers.

Wat is sherry en waar komt het vandaan?

Sherry is een Spaanse droge wijn uit het zuiden van Spanje. Het is een wijn die gemaakt wordt in het diepe zuiden, rond de stad Jerez. Sherry heeft een aparte en droge smaak en is gemaakt met een speciaal soort gist, flor. Deze zorgt voor een typische, bijna nootachtige smaak die je bij veel sherry’s tegenkomt.

De verschillende soorten sherry’s zijn: manzanilla, fino, amantadillo, oloroso, cream & pedro ximénez (PX). De cream en de PX-sherry zijn de zoetste varianten. Vandaar dat we deze ook een beetje toevoegen bij deze klassieke Amerikaanse winecocktail met sherry. Sherry is een ideale wijn die je bijvoorbeeld bij de apéro of juist bij het toetje als dessertwijn kunt inzetten. Dit komt door de verschillende stijlen sherry die er zijn.

Ben je op zoek naar meer lekkere wijncocktails?

We hebben een uitgebreid blog geschreven over heel veel verschillende wijncocktails! Bekijk hier de lekkerste wijncocktails voor in de zomer op het terras en de recepten die erbij horen! Of bekijk onze Instagram voor meer inspiratie!

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn? Wij verkopen de lekkerste halve flessen wijn!