Geplaatst op

Wijncocktail Tinto de Verano: de echte Sangria uit Spanje

Wijncocktail tinto de verano sangria

Wijncocktail Tinto de Verano: de echte Sangria

Tinto de VeranoTinto de Verano is misschien wel de bekendste wijncocktail die er is, maar onder een andere naam, namelijk Sangria. Tinto de Verano lijkt erg op de Spaanse wijncocktail Sangria, maar er zijn een aantal verschillen. Over het algemeen is de Sangria zoeter dan de Tinto de Verano. Dit komt door het toevoegen van fruit (soms de hele fruitschaal) en likeur (zoals Licor43 of rum). Bij Tinto de Verano wordt alleen citroen (en citroensap) gebruikt. In de populaire vakantiebestemmingen aan de Spaanse kust wordt meer Sangria gedronken, in het binnenland en bij kleine tapasbarretjes wordt vaker Tinto de Verano geschonken.

In Spanje wordt Tinto de Verano traditioneel met Gaseosa gemaakt, dat is in Nederland bijna niet te verkrijgen. Het handigst is dan om Fanta Lemon, 7 Up Lemon of Sprite te gebruiken. Om de smaken van de Tinto de Verano goed te laten mengen kun je deze het beste vooraf al maken, het liefst in een grote kan. Serveer het in kleine glazen, bijvoorbeeld bij een picknick buiten. Serveer de Tinto de Verano niet gekoeld, maar zo warm je een rode wijn ook drinkt, rond een graad of 18.

Tinto de Verano maak je het beste klaar met een lichte rode wijn, zoals een gamay, grenache of lichte tempranillo. Ook kun je heel goed een rode wijn opmaken die al een dag openstaat. Meer tips wat je met wijn kunt doen die al een dagje openstaat staat hier in ons blog over wijnrestjes.

Hoe maak je een echte Tinto de Verano klaar?

Wijncocktail tinto de verano sangriaHet klaarmaken van een Tinto de Verano is heel erg makkelijk. Hiervoor koel je het liefst de rode wijn, die je vervolgens in een karaf schenkt met daarbij rustig de frisdrank. Voeg vlak voordat je de Tinto de Verano gaat drinken de citroenschijfjes toe samen met een grote hoeveelheid ijsklontjes om de drank lekker koel te houden.

Ingrediënten voor een karaf Tinto de Verano

  • 375ml lichte rode wijn zoals de Noemus
  • 375ml Fanta Lemon (of Gaseosa)
  • eventueel: een citroen in schijfjes
  • veel ijsklontjes

Ben je helemaal fan van wijncocktails?

We hebben een uitgebreid blog geschreven over heel veel verschillende wijncocktails! Bekijk hier de lekkerste wijncocktails voor in de zomer op het terras en de recepten die erbij horen! Of bekijk onze Instagram voor meer inspiratie!