Geplaatst op

Zomerse salade met venkel en citrusvrucheten

Zomerse salade van citrusfruit, venkel en een heerlijke notensalsa.

Deze zomerse salade is echt een aanrader, frisse fruit smaken met mooie bitters. Dit vraag om een frisse fruitige wijn zonder bitters want die zouden elkaar alleen maar versterken. De salade is ideaal voor zomerse dagen of tijdens een picknick. Maar ook als bijgerecht bijvoorbeeld bij zalm of kip van de bbq.

Ingrediënten voor 4 personen of voor 6 als bijgerecht! 

 • 2 sinaasappels
 • 1 grapefruit
 • 1 venkel
 • 1 stronk witlof
 • 50 g microwaterkers

Amandelsalsa

 • 80g Geroosterde amandelen (of zelf roosteren)
 • 1 chilipeper (niet pittige 2)
 • 80 g stemgember in blokjes
 • 2 el korianderzaad
 • 1 el venkelzaad
 • 1½ el maanzaad
 • 50 ml Balsamico
 • 75 ml olijfolie
 • Zeezout en peper

Hoe maak je deze zomerse salade klaar?

 1. Begin met het maken van de notensalsa, deze salsa is de smaakmaker van de salade. Rooster eerst de korianderzaadjes en venkelzaadjes (en indien nodig de noten) in een pan, meng vervolgens alle notensalsa ingrediënten in een kom.
 2. Voor de salade heb je de partjes van de sinaasappel en grapefruit zonder velletje nodig. Snijd hiervoor aan beide kanten het kapje van de citrusvruchten af en snijd rondom de schil eraf. Zorg dat je het witte vlies van het vruchtvlees mee neemt, zodat alleen vruchtvlees over blijft. Nu kan je kiezen om de partjes eruit te halen door alle partjes los te snijden langs de velletjes of mooie dunne ringen te snijden.
 3. Snijd voor de salade de venkel dun, bijvoorbeeld op een mandoline. Voor de witlof haal je de kern eruit en snij de lange bladeren overlangs.
 4. Meng de venkel, witlof, citrusvruchten en notensalsa in een salade kom.
 5. Enjoy met een lekker fris fruitig glas wijn!

 

Wijn & spijs tip: mafesousa