Geplaatst op

De druif loureira, de druif voor Portugese witte wijnen

De aromatische druif loureira

Autor loureira druifDe druif loureira, ook wel loureiro genoemd, zie je niet vaak voorkomen. Maar toch komt hij voor in bekende gebieden als in Minho en Galicië. Minho ligt in het noorden van Portugal en is vooral bekend van de Vinho Verde wijnen. De druif komt hier van origine ook vandaan. De druif zou haar oorsprong hebben in de valleien van de rivier de Lima, in het noorden van de regio Vinho Verde. De druif Loureira zie je ook net over de grens in Spanje, in het wijngebied Galicië. Daar kennen we hem in een blend wijn van de Autor.

De smaak van druif loureira

De naam van de druif betekend laurier, men zegt dat de aroma’s van de loureiro wijnen lijken op de aroma’s van de laurierbloemen. De druif loureira staat bekend om de aromatische wijnen, denk aan smaken als acacia, limoen, oranjebloesem en perzik. De druif vind je vaak in een blendwijnen net zoals de Autor wijn uit Galicië. Als monocépage staat de druif bekend om zijn frisfruitige karakter wijnen met veel geur en smaak.

De druif in blend wijnen

De druif Loureira vind je vaak in blendwijnen. In Galicië zie je haar vaak samen in de fles met treixadura en albariño. Loureira zorgt in deze blend voor extra aroma’s.

In Portugal komen we de druif monocépage tegen maar ook in blend wijnen met de treixadura, de arinto en de alvarinho (de Portugese Albarino)

Wijn en spijs met Loureira

De door aromatische smaken van de druif loureira combineren wijnen met de druif loureira goed met Aziatische eten en licht pittig eten. Ook combineren de wijnen goed met vis, ceviche, sushi, sashimi en garnalen. Ook zijn wijnen met loureira echte zomerse borrelwijnen, bij de borrel combineert de wijn goed met romige kazen en geitenkaas.

De Autor wijn met de druif loureira is bijvoorbeeld een ideale begeleider voor typische Spaanse gerechten als Paella of de Portugese variant. Dit recept is absoluut een aanrader. 

 

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor in je glas? Volg Halfes op Instagram en kom alles te weten over onze kleine flessen wijn, eten en hoe je nog meer kunt genieten!