Geplaatst op

Wijnen uit wijnland Slovenië

Wijn uit het wijngebied Slovenië

Slovenië is een fantastisch wijnland en helemaal up coming. Niet alleen de wijn zie je steeds vaker op de kaart verschijnen, maar ook Slovenië wordt een echt vakantieland. Je kan er fantastisch hiken, wandelen door historische stadjes, paragliden en eindigen met een van de vele wijntours! Slovenië ligt tegen Italië en Oostenrijk aan, in sommige wijngebieden weet je zelfs niet eens of je nou in Italië of in Slovenië bent. Een wijnland zo dichtbij Italië maar toch nog vrij onbekend met zijn wijnen, tijd voor verandering!

Sloveense wijn toen en nu

De geschiedenis van Sloveense wijn gaat heel ver terug, verder dan de gemiddelde Europese wijnbouwgebieden. Het gaat terug naar de tijd vòòr de Romeinen. In de Middeleeuwen werd in Slovenië al wijn gemaakt door de monniken. Maar door het communisme verdween Slovenië voor 40 jaar lang uit de markt.

Sinds de onafhankelijkheid in 1991 hoeven wijnboeren hun druiven niet meer aan coöperaties te leveren en kunnen ze zelf wijn maken. Dit heeft de basis gelegd voor de kwaliteit van de wijnen nu. Sinds Slovenië is toegetreden in de EU, in 2004, heeft dit proces zich alleen maar versneld. De wijnwetgeving stimuleert namelijk de productie van kwaliteitswijnen.

Tegenwoordig is de traditie van wijn maken in Slovenië sterker dan ooit. Dit komt door de diversiteit die het land te bieden heeft. Het heeft een perfecte mix van verschillende microklimaten, dit biedt iedere wijnmaker een uitdaging voor het maken van verschillende wijnen.

Slovenië telt ongeveer 2 miljoen inwoners en 28.000 wijngaarden. Dat staat ongeveer gelijk voor 1 wijngaard op de 70 inwoners. Er wordt van deze wijngaarden ongeveer 80 miljoen liter gemaakt, waarvan maar 6 miljoen wordt geëxporteerd. Dat komt erop neer dat ze gemiddeld 2 keer zoveel wijn drinken dan wij in Nederland.

Wijngebieden in Slovenië

In Slovenië zijn drie grote wijngebieden, deze liggen verspreid over het hele land. Elke gebied heeft zijn eigen regio’s met daarin eigen wijneigenschappen, cultuur, druiven en smaken.

Primorska (Primorje)

Dit is het wijngebied tegen de Italiaanse grens. Primorje betekend ‘bij de zee’. De regio heeft dan ook belang bij de invloeden van de Adriatische zee. Ook de wind  ‘de burja’ heeft veel invloeden op de wijngaarden. De wijnen uit deze regio staan er bekend als droge wijnen, vol van mineralen, met subtiele zuren en aroma’s.Dit gebied deed als eerst een poging om internationaal bekend te worden voor hun kwaliteitswijnen. De meest voorkomende druiven hier zijn van de witte druif de rebula, maar ook internationale druiven als chardonnay, sauvigonon blanc zijn hier veel aangeplant. Voor Sloveense rode wijnen zie je veel refosko en merlot.

Dit gebied is onder te verdelen in vier subregio’s: Brda, Vipavka Dolina, Kras en Koper. Brda is een van de regio’s die op de grens met Italië ligt. Je kan de grens met Italië meerdere keren per dag kruizen zonder te weten. Brda betekend heuvels, wat definieert naar het landschap. Het gebied ligt tussen de zee en de Alpen, ooit was het zee. De wijnstokken staan hierdoor aangeplant op een oude zeebodem. Dit verklaart de mineralen smaak in de druiven.

Orange wijnen

De wijnen die hier gemaakt worden zijn bijzonder en goed, je ziet veel oranje wijnen hier vandaan komen. Ze staan namelijk bekend om het maken van witte wijnen maar met rode wijntechnieken. Normaal gesproken zou je bij witte wijnen zo min mogelijk schilcontact willen hebben, hier doen ze dit expres, zo ontstaan er amberkleurige wijnen. Deze amberkleurige wijnen noemen we orange wijnen, oranje wijnen! Primorska kunnen we veruit het meest interessante wijngebied van Slovenië noemen.

Posavje: wijngebied voor Sloveense bulkwijn

Posavje een klein gebied en het minst ontwikkeld. Voornamelijk bekend van bulkwijnen en om haar cuvees, (blend wijnen). Deze Sloveense wijnregio is bekend van vier wijnregio’s en ligt in het zuidoosten van Slovenië.

Podravje

De Sloveense wijnregio Podravje is gelegen tegen de Oostenrijkse grens en de grens van Hongarije. Dit wijngebied is al zeer oud, het was al belangrijk in de romeinse tijd. Een lange tijd heeft dit wijngebied bekend gestaan om ze zoete wijnen, inmiddels is hier verandering in gekomen. Ze staat inmiddels bekend om vele witte wijnen maar ook om de schuimwijnen die in vergelijking met vele champagnes absoluut het proberen waard zijn!

Wijnen uit Slovenië zijn zeker de moeite waard, maar ook als vakantie land staat Slovenië boven aan de lijst. Meer weten over wijngebieden en druiven volg ons op Instagram

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn? Wij verkopen halve flessen!