10 x recepten met burrata
De burratabol wie kent haar niet? Inmiddels zie je haar overal in verschillende gerechten op de kaart staan en is het een ideaal product om mooie gerechten mee te maken. De burrata komt oorspronkelijk uit de wijnregio Puglia. Ze is familie van de mozzarella, die ooit is ontstaan om de voedselverspilling te verminderen. De afsnijdsels van de mozzarella worden namelijk gebruikt om burrata te maken, hier wordt alleen nog extra room aan toegevoegd, zo hoeven ze de overblijfselen niet weg te gooien. In Burrata zit meer room hierdoor is het zacht en krijgt het meer kans om smaken te ontwikkelen.
Burratarecepten
Met burrata kan je eindeloos variëren, ook al heeft deze bol niet heel veel poespas nodig, want hij is al lekker genoeg van zichzelf. Maar de wijn die je erbij schenkt maar het verhaal wel af.
Burrata met rode druiven
Dit is een topper van Ottolenghi, gegrilde rode druiven in wijnazijn met venkelzaad. Dit brengt extra smaak aan het gerecht waardoor je zowel een fruitige rode als een frisse witte wijn kan serveren.
Melanzane met burrata
Melanzane alla parmigiana is een makkelijk gerecht die je een keer gemaakt moet hebben. De betekenis van Melanzane alla parmigiana is eigenlijk gewoon aubergine met Parmezaanse kaas, maar dat klinkt minder spannend natuurlijk. In dit gerecht speelt naast kaas, de aubergine een hoofdrol. Meestal wordt er mozzarella gebruikt voor dit gerecht, wil je het net even iets meer bijzonder maken gebruik dan burrata. Melanzane alla parmigiana is ideaal te combineren met een licht sappige rode wijn of een frisse witte wijn.
Caponata Pugliese met burrata
Een gerecht uit de streek waar de burrata vandaankomt. Een groente gerechtje voor op de antipasti plank in combinatie met een schepje burrata. Zeer smaak vol door onder andere het gebruik van balsamico. Balsamico heeft een mooie zoet-zuur verhouding en vraagt daarom ook om een wijn die dit ook heeft. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
Burrata op de borrelplank
Wil je een borrelplank maken die niet standaard is leg dan een burrata op je borrelplank, pas op hij kan wel uit lopen. De burrata in combinatie met fijngesneden tomaten, ui en balsamico dressing siert je borrelplank. De ideale wijn bij een borrelplank kan heel uit een lopend zijn maar neem nooit een te heftige wijn.
Antipasti Burrata panzanella
Een van onze favorieten bij een antipasti, burrata Panzanella. Croutons (het lekkerst zelf gemaakt van oud brood), zongedroogde tomaten, geroosterde knoflook, olijven, ui en paprika. Door de vele smaken en het knapperige brood vraagt het om een vollere wijn.