Geplaatst op

Wijn & spijs: Visgerechten en wijn

Wijn en spijs: verschillende visgerechten en wijn

Visgerechten en wijn, zijn mooie tegenhangers. Vis is namelijk supergezond daarom kan je nooit genoeg visrecepten hebben. Het is advies van het voedingscentrum is zelfs om eens per week vis te eten. Wij zijn gek op vis en daar hoort een lekker wijntje bij. De meeste vissen zijn licht verteerbaar, bijvoorbeeld: kreeft, mosselen, garnalen, tonijn, kabeljauw, poon, snoek en tong. De vetten vissen als zalm, haring en makreel en sardines zijn minder licht verteerbaar maar hebben natuurlijk andere kwaliteiten. Zoals de vetzuren in deze vissen, beter bekend als omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Visgerechten en wijn

Vis is goed te combineren met wijn, maar voor de perfecte combinatie kijken we naar alle smaakmakers in het gerecht en natuurlijk hoe het gerecht is bereid. Rauwe vis vraagt namelijk om hele andere wijn als vis van de BBQ.

Er zijn heel veel soorten vis gerechten wij hebben er een aantal bedacht in combinatie met deze vis wijnbox. Met deze wijn en recepten tips kom je de zomer zeker door!

Voorgerechten met vis

Ceviche 

Zuur en wijn gaat dat wel samen? Ja zeker, door te combineren met een frisse wijn. Ceviche is een koude garing van groente of vis in het sap van citrusvruchten (citroen, limoen, grapefruit, passievrucht). De zuren geven in dit bereidingsproces de eiwitten in het product het gewenste mondgevoel. Het leuke aan de ceviche recepten is dat je het gerecht zowel vegetarisch als met vis kan bereiden. Ook bij vis gaat het proces heel snel, de zalm gaart binnen 2 a 4 minuten en kabeljauw 4 a 6 minuten in het citroen zuur liggen.

Linzen zalm venkelsalade

Een ultieme vullende salade die zowel als voor, bij de lunch of als hoofdgegeven kan worden. Deze salade heeft veel frisse elementen maar toch brengt de zalm een vettig laagje met zich mee. De wijn vraagt om een zomerse fruitige wijn als een rosé uit Nederland of juist naar een frisse fruitige Portugese mafesousa. 

Tonijn tataki

Tataki is een Japanse bereidingswijze waarbij vis (of vlees) bijna rauw wordt geserveerd. De vis wordt alleen licht rond om gegrild maar is verder wel rauw. Smaak wordt toegevoegd door te marineren in azijn, sojasaus, gember en sesam. Tataki tonijn wordt vaak opgediend als een sashimi, in dunne plakjes gesneden. Bij tonijn kan je rustig een lichte rode wijn schenken. Kies een rode wijn die fruitig is en geen tannines heeft, het zout van de sojasaus benadrukt namelijk de tannines en dat is niet lekker. Kies voor de O Alborexar 4.0, gemaakt van de mencía druif en afkomstig uit een gebied waar veel vis gegeten wordt. Ook een vettige fruitige witte wijn doet het goed met dit gerecht, zoals de Autor.

Hoofdgerechten met vis

Mossel gerechten met wijn

Mosselen ze zijn supergezond, ze bevatten weinig calorieën maar veel vitaminen en mineralen. In gerechten kan je eindeloos variëren met mossel, zo vervelen ze nooit. De wijn en spijs combinatie met mosselen hangt af van de smaakmakers. Heb je zin spicy, zoals Thaise mosselen, ga dan voor een riesling uit Duitsland. Liever zin in klassieke Zeeuwse mosselen combineer dit gerecht dan met een Nederlandse wijn, what grows together goes together.

Zalm teriyaki in een bowl

Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij vis gemarineerd in sojasaus wordt gebakken. Dit is een zeer smaakvolle toevoeging tot (poké) bowl. Het liefst marineren we de zalm in Tamari, een soort glutenvrije sojasaus met meer smaak en minder zout. In deze bowl komen filmde componenten als zalm en avocado voor maar ook strakke componenten als rauwe groente als kool. Je hebt daardoor meerdere wijnen die bij dit gerecht gaan. Voor de volle elementen en het pittigheid aan te kunnen ga je voor een fruitige volle wijn uit Spanje of een riesling met een vetje. Of ga voor bubbels, bubbels hebben namelijk bijzondere eigenschappen. Hierdoor kan je ze juist combineren met gerechten die anders problemen geven in het kiezen van strak of filmend. 

Gevulde vis met kruiden 

Dorade, zeebaars, roodbaars en nog veel meer vissen kun je vullen met kruiden om ze een lekkere smaak te geven maar ook om het smaakgehalte en de smaaktype van het gerecht te beïnvloeden. Je kan de vis vullen met frisse kruiden als peterselie, citroengras, dille of citroenmelisse. Maar je kunt er ook voor kiezen om de vis te vullen met rijpe kruiden als tijm, oregano, rozemarijn of koriander. Met kruiden en specerijen kan je naar een wijn toe koken. Wil je graag een frisse wijn bij het gerecht schenken, gebruik dan frisse kruiden om deze smaken op te halen. Schenk je liever een hout gelagerde wijn, gebruik dan rijpe kruiden. Nu komt het vaak voor dat wijnen beide tonen hebben zoals de Autor wijn en de riesling van Mertz. Deze wijnen zijn ideaal met een gevulde vis met zowel rijpe kruiden als rozemarijn en tijm met frisse elementen als citroen, citroenmelisse en peterselie.

Kabeljauw met kruidenkorst

Kabeljauw met kruidenkorst uit de oven, je zet met dit gerecht iets moois maar ook iets lekkers om tafel. Ideaal voor een speciale avond of gewoon voor door de weeks, het is namelijk makkelijk te maken en het kost bijna geen tijd om voor te bereiden. Dit gerecht past bij een frisse wijn, er wordt voor dit gerecht namelijk veel frisse kruiden gebruikt als dille, peterselie en basilicum. Frisse bijpassende wijnen voor dit gerecht zijn d Spaanse Colleita uit Galicië en de Portugese Mafesousa met een lichte bubbel.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!