Geplaatst op

Moldavische wijn: unieke wijnen uit Oost-Europa

“De wijn van Moldavië, een levende legende”

Wijn uit Moldavië, je ziet het in Nederland niet veel en dat is zonde. Moldavië is absoluut geen nieuwe wereld kwa wijngebied, zelfs niet naast Frankrijk. Ook is het geen klein wijnland! Ze hebben in hier namelijk meer wijnstokken per hoofd van de bevolking dan waar ook ter wereld. Ondanks dat Moldavië kleiner is dan Nederland staat Moldavië met 112.000 hectare aan wijngaarden, wat goed is voor een kwart van de inkomsten van vreemde valuta, toch in de top 20 meest producerende wijnlanden ter wereld. Daarnaast heeft Moldavië de grootste wijnkelder ter wereld. De wijnkelder van Milestii Mici is namelijk 55 km lang.

De geschiedenis van Moldavische wijnen

Vaak kom je tegen dat er in Moldavië al duizenden jaren wijn wordt gemaakt. Klopt maar maakt er maar wat meer van. De eerste wijnstokken in Moldavië zijn aangetroffen zo’n 7000 jaar voor Christus. De eerste wijn maak tradities zijn echter van rond 3000 voor Christus. Wijn maken in Moldavië gaat dus way back.

Middeleeuwen

De Middeleeuwen in stonden voor “de verspreiding van het christendom en de cultuur van vinificatie in Kloosters” In deze tijd werd voor het verspreiden van het christendom de wijn als voorwerp gebruikt. De kerken en klooster werden gedwongen om kwaliteitswijn te producten. 

 Tussen de 14e en 15e eeuw zijn kreeg de wijnbouw een bekende bloeiperiode. Dit was tijdens het koningschap van Stefanus III. Hij verbeterde de wijn en door hem kwamen er mee druivenrassen over vanuit de rest van Europa. De wijnbouw had in deze tijd een belangrijke plaats in de economie. Dit komt onder andere door de export naar Rusland en Polen maar ook doordat er belangrijke handelsroutes door Moldavië liepen, zoals de Donau, de Prut en de Zwarte Zee. 

Het Ottomaanse Rijk in Moldavië

Helaas kwam er een einde aan de bloeiperiode door de Ottomaanse bezetting. De Turken kwamen steeds dichterbij en Moldavië werd in 1538 onderdeel van het  Ottomaanse Rijk. De wijnbouw kende hier door een terugval. Vinificatie werd per wet verboden. 

Tot in 1812 was het verboden om wijn te maken, door het tekenen van het vredesverdrag van Boekarest kwam dit te vervallen. 

Om de kwaliteit van wijn te stimuleren is er in 1842 is er in Moldavië een school opgericht speciaal om de wijnbouw te stimuleren. De wijnbouw kende weer een bloeiperiode, tot een volgende tegenslag. De phylloxera, de druivenluis. Net zoals in Bordeaux werden alle wijnstokken in Moldavië verwoest door deze ziekte. In Moldavië duurde het lang om er weer bovenop te komen. Om deze crisis boven te komen was alleen de mogelijkheid om door te gaan op geënt wijnstokken. 

1900-1985: Moldavië bij de Sovjet-Unie

De politieke en sociale gebeurtenissen die aan het begin van de eeuw plaatsvonden, hadden een grote invloed op de wijnbouw en vinificatie. Het deel dat tegenwoordig Moldavië vormt werd ingelijfd bij de Sovjet-Unie. Ze slaagde er niet in om te herstellen na de invasie van phylloxera wat de totale wijnproductie nog steeds beïnvloeden.  

Volgens de wijngaard telling in 1945, bedroeg de oppervlakte van de wijngaarden ongeveer 98,5 duizend hectare, de meeste plantages waren ouder dan 20 jaar en veel Europese rassen. Als gevolg van de maatregelen voor het herstel en de ontwikkeling van de wijnsector, groeide het wijngaardareaal in 1953 tot 106 duizend hectare.

1991 – 2019: de onafhankelijkheid van Moldavië

Voor een lange periode is Rusland het belangrijkste exportland geweest voor de wijn. Tot 2006 was Moldavië bij de 10 grootste wijnexporteurs ter wereld. Helaas kwam hier een einde aan doordat de Russische Federatie in maart 2006 een embargo, een economisch politiek verbod op handel met een bepaald land, invoerde. Op dit moment werd er meer dan 80% geëxporteerd naar Rusland. In vergelijking met 2005 daalde de Moldavische wijnproductie met 63%, de export daalde hierdoor met 43%. Wijnmakers bleven achter met grote hoeveelheden wijn. In 2013 legde Rusland opnieuw de import van Moldavische wijnen in stil.
Echter vertrouwde de Moldavië na de crisis van 2006 nu wel op hun kwaliteit en hun gemoderniseerde industrie. Er werd een nieuw merk opgericht “ONVV” voor het promoten van Moldavische wijnen opgericht. Ze staan voor: “De wijn van Moldavië, een levende legende.” De ONVV draagt bij aan de erkenning en promotie van Moldavische kwaliteitswijn in het buitenland. Ook beschermt dit systeem de Europese regels van wijnbouw in het land, bijvoorbeeld de geografische aanduidingen in het land (BGA). 

Sinds 2014 is er een associatieovereenkomst tussen de EU en Moldavië. Dit betekend dat sinds 2014 wijnproducenten een belastingvrije toegang tot eu-markt hebben. Wat weer voordelen heeft voor ons!

2020 record aantal medailles voor Moldavische wijnen

Wijnen uit Moldavië worden steeds beter en bekender, afgelopen jaar 2020 wonnen de Moldavische wijnen 956 medailles in 32 verschillende internationale wijnwedstrijden. 

De wijngebieden in Moldavië

Moldavië ligt hemelsbreed op dezelfde breedtegraad als de belangrijke wijnstreken in Frankrijk. Sinds 2016 kent Moldavië drie geografische wijnbouwgebieden met allemaal verschillend terroir, verschillende microklimaten en bodems.  

Moldavië heeft een oppervlakte van 112 duizend hectare aan wijnstokken, waarop meer dan 50 soorten druivenrassen voor wijn zijn te vinden. Er wordt hier jaarlijks zo’n 600 duizend ton aan druiven geoogst.  

De drie wijnbouwgebieden:

 • Codru; in het midden van Moldavië, bekend van wijndomein Romanesti. Voornamelijk aangeplant met de merlot en de cabernet sauvignon. 
 • Stafan Voda; ook hier staat veel merlot en cabernet sauvginon maar ook de lokale druif rara neagrā is hier veel te vinden. 
 • Valul lui Traian; deze regio gelegen in het zuidwesten van Moldavië profiteerde van de invloeden van de Zwarte Zee. De perfecte omstandigheden voor veel blauwe druiven. 

Druivenrassen in Moldavie

Moldavië kent veel verschillende druivenrassen. Onder andere dankzij Koning Stefanus III. Veel internationale druivenrassen als chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir enzovoort. Maar ook kent Moldavië veel eigen druivenrassen of onbekende druivenrassen van buurlanden waar je nog niet eerder van had gehoord.

De druiven voor Moldavische witte wijnen:

 • Viorica
 • Fetească regală
 • Grasă de cotnari
 • Luminita
 • Pervenet magaracea
 • Alb de onitcani 

Voor rode wijn:

 • Fetescā neagrā
 • Saperavi
 • Rara Neagră

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn? Wij verkopen de lekkerste halve flessen wijn!