Geplaatst op

Wijn en spijs: Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana (voor of bijgerecht) 

Melanzane alla parmigiana is een makkelijk gerecht die je een keer gemaakt moet hebben. Een makkelijk gerecht maar je zet er toch iets bijzonders mee op tafel zet.  Melanzane alla parmigiana betekent eigenlijk gewoon aubergine met Parmezaanse kaas, maar dat klinkt minder spannend natuurlijk. In dit gerecht speelt naast kaas, de aubergine een hoofdrol. Het is een ideaal gerecht als bijgerecht of als voorgerecht. Eet je liever de melanzane als hoofdgerecht? Probeer het gerecht eens met (vega) gehakt of met een stokbroodje er naast. 

Melanzane alla parmigiana is ideaal te combineren met een licht sappige rode wijn of een witte wijn uit de een streek waar ook mozzarella gemaakt wordt. Mozzarella word onder andere in het gebied Campanië gemaakt. De wijnen die wij hebben uit Campanië combineren goed met dit gerecht. 

Ingrediënten

  •     2 aubergine 
  •     8 tomaten (of 2 blikken met tomatenblokjes)
  •     1 ui
  •     2 tenen knoflook
  •     Bosje basilicum 
  •     2tl oregano
  •     1 rode peper
  •     Parmezaanse kaas
  •     2 bollen mozzarella
  •     Peper & Zout
  •     Olijfolie

Hoe maak je Melanzane alla parmigiana? 

  1. Begin met de saus. Snij hiervoor de rode peper, ui en knoflook fijn, fruit deze in een koekenpan en voeg de in blokjes gesneden tomaten toe.
  2. De tomatensaus laat je ongeveer 20 min. zachtjes pruttelen.
  3. Voeg hier op het laatst een snufje zout, peper en oregano aan toe. 
  4. Ondertussen kan je lange dunne plakken snijden van de aubergine. 
  5. Bestrijk de plakken aubergine met olie en gril ze licht in een grillpan, voor een krokante structuur. (kan evt ook in de oven op bakpapier) 
  6. Wanneer je de aubergine ready hebt kan je beginnen met de de ovenschaal opmaken: Begin met een laagje tomatensaus, leg hierop een laag gegrilde aubergine. Snij de mozzarella in plakken en leg deze op de aubergine
  7. Vervolgens herhaal je dit en eindig je weer met mozzarella.
  8. Als finishing touch strooi je rijk Parmezaanse kaas over het gerecht.
  9. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven voor 20 minuten op 180 graden.
  10. Serveer het gerecht met de verse basilicum on top.

Zoek je meer inspiratie voor je avondeten? Volg Halfes op Instagram en zie alles over de lekkerste wijn & spijscombincatie, onze kleine flessen wijn én alles over de wijngaarden en wijnboeren met wie wij samenwerken.