Geplaatst op

7x wijn en spijs: met aubergine gerechten 

7x wijn en spijs met aubergine gerechten 

koken met wijn

De aubergine wie kent hem niet. Een groente die je aan veel verschillende gerechten kan toevoegen. Vaak wordt ze ook gebruikt als de ideale vleesvervanger, de structuur van aubergine is namelijk stevig en ze heeft een neutrale smaak waardoor ze ideaal combineert met tal van kruiden. Aubergine is namelijk een groente die veel smaken op neemt van zijn omgeving, ideaal dus voor in een saus.  

De smaak van aubergine 

De aubergine in Nederland wordt vaak als een mediterrane groente gezien echter komt de aubergine oorspronkelijk uit de tropen van Azië. Vroeger stond de aubergine bekend om zijn bittere smaak. De aubergine van nu in Nederland zijn veel minder bitter. Alleen direct onder de schil en de schil zelf kunnen een licht bittertje hebben, verder hebben aubergines een vrij milde en neutrale smaak. Door de aubergine van tevoren licht te grillen wordt de structuur krokanter er zal het meer smaken van het gerecht opnemen in de oven.

Voedingswaarde van de aubergine 

Dit is een kleine tegenvaller voor deze groente, ze is met haar textuur ideaal als vleesvervanger maar als voeding heb je daar helaas niet genoeg aan. De groente bevat namelijk bijna geen vitamine en mineralen. Dit wil niet zeggen dat je haar maar links moet laten liggen. De aubergine is nog steeds de ideale groente om een vol gevoel te krijgen, ze is erg vullend maar wel laag in calorieën.

Wijn en spijs: Verschillende gerechten met aubergine 

Er bestaan tal van verschillende gerechten met aubergine, aubergine als vleesvervanger maar ook in mediterraanse- of Aziatische gerechten. Hieronder staan onze lievelingsgerechten en welke wijnen er lekker bij zijn!

Melanzane alla Parmigiana & Luna Turchese 

 Eigenlijk gewoon Parmezaanse kaas met aubergine, maar dat klinkt minder spannend natuurlijk. In dit gerecht speelt naast kaas, de aubergine een hoofdrol. Het is een ideaal gerecht als bijgerecht of als voorgerecht. Eet je liever de melanzane als hoofdgerecht? Probeer het gerecht eens met (vega) gehakt. 

Ideaal met dit gerecht is een licht sappige rode wijn of een witte wijn uit de een streek waar ook mozzarella gemaakt wordt. 

Aubergine van de bbq & Mafesousa 

We hebben het al een keer genoemd maar aubergine is een ideale vleesvervanger door zijn vleesachtige structuur. Ook kan je met de aubergine net zoals met vlees iedere smaak toevoegen met een saus, de saus is uiteindelijk bepalend voor de wijn. Aubergine kan je goed van tevoren manieren, bijvoorbeeld met sojasaus en een rood pepertje. Deze Aziatische twist vraag om een frisse wijn met een bubbeltje zoals de Mafesousa.

Aubergine friet & bubbels 

Gefrituurde aubergine, ze worden er natuurlijk niet gezonder op maar wel lekkerder. Frituur gaat goed in combinatie met bubbels. De bubbels van de wijn snijden door het vet, hierdoor valt  de wijn niet weg bij het gerecht. Schenk eens een bubbel uit Nederland of aan licht mousserende wijn uit Portugal. 

Nasu dengaku & riesling 

Bij ons ook wel bekend als Miso met aubergine. We scheven al eerdere een blog over Miso. Je kan Miso in principe aan elk gerecht toevoegen voor extra hartigheid. Maar sommige gerechten lijken wel rechtstreeks uit de hemel gevallen te zijn zoals Nasu Dengaku. Doordat je de miso in dit gerecht als een soort lak gebruikt, wordt de aubergine licht zoet. Het zoetige kan goed gecombineerd worden met fris en fruitige riesling uit Duitsland.  

Gevulde aubergine 

Gevulde aubergine het ideale gerecht als je veel restjes hebt. Een aubergine kan je namelijk op veel verschillende manieren vullen. Zowel vegetarisch als met vlees, op zijn Mediterraans, met Oosterse kruiden of op zijn Grieks. Noem maar op en er is wel een recept voor te vinden. Voor de wijn en spijs combinatie is het altijd belangrijk om te kijken naar welke kruiden en smaken je gebruikt. Oosterse kruiden hebben liever een rode zwoele wijn zoals de Portugese Teoria. Maar een Griekse gevulde aubergine met feta combineert beter met een frisse witte wijn uit Griekenland of een Spaanse witte wijn zoals Colleita

Moussaka & Griekse wijn

Ook wel de Griekse variant op Melanzane alla Parmigana. Het grootste verschil tussen Moussaka en Melanzane is dat in de Moussaka aardappelen zitten, de Moussaka is daardoor meer geschikt als een hoofdgerecht. Door de aardappelen vraagt de wijn naar een iets vollere witte wijn met een bloemig karakter, bijvoorbeeld een Griekse wijn gemaakt van de moschofilero druif. Een wijn die ook goed zo kunnen van wegen zijn bloemige volle karakter is de Autor. 

Baba ganoush

Baba ganoush de ideale smaakmakende groente dip. De gerookte zoete groente dip kan je ideaal gebruiken bij de lunch maar ook op de borrelplank om een Midden-Oosters sfeertje aan de borrelplank te geven. Deze rokerige dip vraagt om een wijn die op hout heeft gerijpt zoals een reserva uit Portugal. 

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!