Geplaatst op

Pet Nat: pétillant naturel, een natuurlijke mousserende wijn

pet nat kleine fles

Pet nat: wat is deze bijzondere mousserende wijn? 

Pet nat is een afkorting van pétillant nature. Ook wel vertaald als sprankelende natuurwijn. Pet nat is niet nieuw maar wel weer helemaal up coming. Natuurwijnen zijn momenteel in opkomst, niet alleen omdat er binnenkort op de etiketten van wijn komt te staan wat er daadwerkelijk allemaal in de wijn zit. Maar ook omdat deze wijnen gezonder een experimenteler zijn. Vooral jonge wijnmakers zijn met bezig met deze raw wines of vins naturels.

Pet nat is dus eigenlijk de natuurlijke wijn onder de flessen bubbels. Nu had je al biologische bubbels, bubbels zonder sulfieten en natuurwijn bubbels maar nu ook dus de pet nat. Het verschil zit hem in de manier van maken van de wijn, bijvoorbeeld met Champagne. Champagne wordt met de méthode traditionelle gemaakt. Dit betekend dat er een tweede vergisting op fles plaatsvindt door de toevoeging van gist. Lees in ons blog over mousserende wijnen hoe deze schuimwijnen worden gemaakt!

De geschiedenis van pet nat wijnen

De methode pétillant nature is misschien wel ouder dan de bekende methode traditionelle uit de Franse wijnstreek Champagne. De methode is per ongeluk ontstaan, de bubbels waren namelijk niet gepland. Wist je namelijk dat gisten heel beïnvloedbaar zijn door temperatuur?

Een van de manieren op een vergistingsproces in wijn te stoppen is het koelen van wijn, als dan niet alle gisten worden verwijderd kan de temperatuur stijgen en een vergisting weer beginnen. Zo is uiteindelijk ook de pet nat ontstaan. Vroeger, dan spreken we over de 16e eeuw waren er niet zulke stevige flessen als nu. Je kan wel raden dat dit voor enkele explosies in de wijnkelder heeft gezorgd.

Hoe wordt pétillant nature gemaakt?

Pet nat is een natuurlijke bubbel een wijn die dus op natuurlijke manier is vergist. Pet Nat wordt gemaakt door een methode van vroeger, methode ancestrale. De methode ancestrale is een methode waar maar één vergisting plaats vindt. Dus niet zoals bij methode traditionelle een geplande tweede vergisting. 

Pet nat wordt gemaakt door druivensap te laten vergisten op een vat, eigenlijk net zoals bij gewone wijn, alleen zorgen ze ervoor dat bij de pet nat flink wat restsuiker van druiven in de sap aanwezig blijft. De wijn wordt vervolgens licht gefilterd, niet alle gisten worden namelijk verwijderd. De wijn wordt hierna gebotteld. Doordat er nog gisten aanwezig zijn in de flessen gaan ze bij bepaalde temperaturen weer verder met feesten, dit gebeurt in een afgesloten fles hierdoor ontstaan er een bubbel in de wijn. 

Hoe smaken flessen pet nat bubbels?

Je vindt deze bubbel in verschillende stijlen en van verschillende druivensoorten gemaakt. Pet Nat vind je als rode, witte en rosé wijnen. De wijn is droog, dit komt omdat de bij de vergisting op fles de laatste suikers worden opgegeten door de gisten. De smaken lopen erg uit een, van vrij natuurlijke smaken naar frisse fruitige smaken. De meeste bubbels zien er troebel uit ze worden namelijk niet gefilterd. 

Wijn en spijs met pet nat

Pet Nat de nieuwe aperitief. Een bubbels is natuurlijk ideaal om een diner mee te beginnen, de witte en de rosé combineren goed met een voorgerechtje van vis, denk aan oesters of ceviche. Let wel op dat er verschillende wijnstijlen bestaan. Ons advies eet zo natuurlijk mogelijk met een natuurlijke wijn. Veel natuurlijk producten die lokaal geproduceerd worden hebben namelijk natuurlijk smaken net zoals natuurwijnen. 

Wil je meer online inspiratie voor in je glas wijn? Volg ons op Instagram en leer alles over wijn, eten en onze wijnmakers!

Wil je een kleine fles pet nat wijn kopen?