Geplaatst op

 Wijn & spijs: asperges met tijmschoeg en riesling wijn

wijn en spijs met asperges  Wijn en spijs recept asperges met tijmschoeg en rieslingwijn

Zin in een alternatief aspergegerecht? Ga voor asperges met een Israëlische twist, het recept komt uit het TLV kookboek een kookboek over de hippe Israëlische keuken. Ze maken met dit recept de asperges net even wat spannender. De tijmschoeg die over de asperges gaat geeft een fris en pittige element. Dit gerecht vraagt daarom naar een wijn met een fris en fruitig karakter. Denk aan een Duitse riesling of een Oostenrijkse grüner veltliner.

Benodigdheden 4 personen

  • 12 asperges
  • 2 groene chilipepers
  • 2 el tijm (de jonge blaadjes van het plantje)
  • 4 el parmezaan geraspt
  • Sap van 1/2 limoen
  • Extra vergine olie
  • Olijfolie om te bakken
  • 2 pita broodjes
  • 2 tl za’atar

Bereidingswijze Asperges

De asperges worden deze keer in de ovenbereid, hierdoor behouden de asperges meer smaak. Begin met de oven voor te verwarmen op 150 graden.

  1. Schil de asperges (schil tips staan in het klassieke recept blog)
  2. Wrijf de asperges in met de gewone olijven olie en leg ze in een braadslee/ovenschaal.
  3. Dek de asperges af met folie en laat ze 20-30 minuten garen in de oven. De asperges worden nog gegrild, ze hoeven dus niet helemaal gaar uit de oven te komen.
  4. Als de asperges uit de oven komen zorg je dat je een grillpan op het vuur hebt staan. Gril de asperges kort aan beide kanten (ongeveer 1 minuut)

Bereidingswijze tijmschoeg 

Terwijl de asperges in de oven zitten kan je beginnen aan de tijmschoeg. Voor de tijmschoeg heb je jonge tijmblaadjes nodig. Deze zitten namelijk aan zachte stiltjes die ook eetbaar zijn.

  1. Maak de chillipepers schoon
  2. Pureer de chilipepers, jonge tijmblaadjes, geraspte Parmezaan en limoensap met een staafmixer. Voeg hier een klein scheutje extra vergine olijfolie aan toe, zodat er een mooie pesto ontstaat.

Bereidingswijze croutons

Terwijl de asperges nog in de oven zitten heb je ook nog tijd om croutons te maken. Met de croutons geef je het gerecht een beetje bite. Voor de croutons gebruiken we de pitabroodjes.

  1. Snij de pitabroodjes in blokjes
  2. Verhit een koekenpan op het vuur met olijfolie. Bak de stukjes pita in de pan tot ze licht bruin worden.
  3. Laat de pitabroodjes uitlekken op keukenpapier.
  4. Meng de croutons samen met de za’atar kruiden.

Voor de finishing touch leg je de asperges op het bord druppel de pesto over de asperges en strooi de croutons over het bord. Schenk bij dit gerecht een lekker glaasje frisse riesling van het wijnhuis Sina Mertz om het helemaal compleet te maken.