Geplaatst op

Wijn & Spijs: Welke wijn bij kaas

Wijn en spijs Kaas en wijn

Wijn bij een kaasplank, wie wordt er niet enthousiast van. Alleen welke kaas hoort nou bij welke wijn, of beter gezegd welke kazen leg ik op mijn kaasplank om te combineren met de juiste wijn. 

Er is namelijk geen wijn die met alle kazen mixt. Kaas heeft namelijk net als wijn, een bepaalde structuur en stijl. Om nou bij alle kazen op de kaasplank een andere wijn te schenken is ook weer zo wat. Maar je kan natuurlijk wel bij het samenstellen van je kaasplank letten op de wijn die je erbij wilt gaan drinken.  

Rode wijn en kaas

Over het algemeen combineert witte wijn beter dan rode wijn bij kaas. Maar heb je meer zin in rode wijn? Zorg dan dat je een rode wijn kiest met niet al te veel tannine. Tip: O Alborexar 4.0 Toch veel tannine in de wijn? Neem de kaas dan op een melba toast of op knapperig brood dat maakt de tannine in de wijn wat aangenamer. 

Balans of contrast tussen kaas en wijn 

Een perfecte wijn en spijs combinatie bij wijn en kaas is wanneer de wijn de kaas en andersom nog lekkerder worden. Het is in ieder geval de bedoeling dat beide partijen hun beste kant kunnen showen. Balans tussen twee producten combineren zit hem in het mondgevoel. Mondgevoel kan je op meerdere manieren aantonen, een strak mondgevoel kan komen door zuren, een filmend mondgevoel kan komen door vetten. Het mondgevoel van de wijn en de kaas moeten in balans zijn. Is de kaas vettig dan vraagt het ook om vettig mondgevoel. Maar heeft de kaas een fris zuurtje net zoals geitenkaas dan vraagt de wijn ook om een zuurtje zoals in sauvignon blanc. 

Daarnaast kan het ook lekker zijn om juist contrasten op te zoeken. Vet op vet kan namelijk ook heel heftig zijn (zoals bij een kaasfondue), daarom is het soms lekkerder om een frisse wijn bij een te vette kaas te pakken. Andere contrasten die lekker zijn om op te zoeken zijn zoete wijn als port bij een zoute blauwe kaas als roquefort, zeker het proberen waard. 

Hoe stel je een wijn & spijs kaasplank samen. 

 Een kaasplank met een mix aan kazen is een regelrechte ramp voor je wijn. Als je de perfecte combinatie wilt maken is het belangrijk om te kijken naar wat je op een kaasplank legt. Hieronder volgen een aantal smaak groepen met bijpassende wijnen.

Lichte, jonge, frisse kazen, combineren goed met frisse wijnen als sauvignon blanc uit de Loire, chenin blanc uit de Vouvray, een frisse chardonnay als chablis, of een frisse rosé uit de Provence, ook bubbels als Champagne en crémant doen het goed met deze kazen.
Kaas voorbeelden voor lichte kazen:
        Geitenkaas bijvoorbeeld een Sainte-Maure de Touraine AOP of Crottin de Chavignol
        Graskaas hele jonge kaas voor blokjes
        Feta
        Lichte witte schimmelkazen als een brie
        Chaource AOP, kaas uit de champagne streek

 

Rijpe, pittige kazen, combineren goed met volle fruitige wijnen als viognier, gewürztraminer, volle chardonnay, houtgelagerde witte wijnen of een Rode wijnen met weinig tannine en een licht zoetje als Valpolicella Ripasso en primitivo. Denk aan een borrelplank met rijpere of licht uitgesproken (rood/wit/blauw)schimmel kazen.
        Camembert
        Reypenaar
        Gorgonzola
        Epoise 

 Meer zin een echte pittige zoute kaas ga dan voor iets zoets als een Port. Een goede blauwe kaas als roquefort of stilton gaan lekker samen met een Ruby port wijn of een late bottled vintage. Ook een Italiaanse rode zoete wijn gemaakt op de passito manier kan deze kazen goed aan. 

Wijn & spijs: What grows together, goes together! Geldt ook voor wijn en kaas. 

In veel wijnstreken over de hele wereld wordt ook kaas gemaakt. Bijvoorbeeld in bekende Franse wijnstreken als de Loire, Bourgogne en de Alsace. De kazen en de wijnen uit dezelfde gebieden passen vaak verdomd goed bij elkaar. Probeer maar eens!
      Munster en een gewürztraminer uit de Alsace
      Comté en een vin Jeaune uit de Jura
      Mozarella en een wijn uit Campania
      Pecorino en wijn gemaakt van de pecorino druif
      Chaource AOP en Champagne
      Geitenkaas uit de Loire met Sauvginon blanc uit de Loire
      Reblochon rode korst kaas en Rhone wijnen
      Epoisses uit de Bourgogne met een beaujolais of juist een vette chardonnay uit de Bourgogne.