Geplaatst op

7x wijn & spijs met Indiase curry: welke wijn drink je een dahl of tikka masala?

Welke wijn drink je bij Indiase curry?

Indiase dahl koksmelkSoms pittig, soms romig en altijd kruidig. In welke vorm dan ook, wij krijgen nooit genoeg van Indiase curry. Van kip tot lam, maar de Indiase keuken is ook ideaal voor vegetariërs. Wat dacht je van een lekkere curry met linzen? Of de Indiase kaas paneer? Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Door de uitgesproken smaken in een Indiase curry is het soms moeilijk om een wijn bij de maaltijd uit te zoeken. Vooral als de tafel vol staat met verschillende soorten curry. Maar geen zorgen, de juiste fles is nooit ver weg! Wij helpen je op weg met de bekendste én lekkerste Indiase curry’s!

 

Tikka masala

Wie Indiase afhaal zegt, zegt tikka masala! De meest bekende variant is met kip, maar deze curry op basis van tomaten gaat overal bij. Door de saus gaan de usual suspects zoals gember, kurkuma, koriander- en komijnzaad en chilipoeder, al is tikka masala nooit echt loeiheet. Op het laatst wordt vaak room toegevoegd, wat zorgt voor een milde en romige saus. Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling. De smaken in wijnen van de rieslingdruif gaan goed samen met de gember en de andere kruiden. Kijk eens naar onze Mertz Riesling.

Saag paneer

Een absolute favoriet bij vegetariërs is saag paneer. Saag houdt in dat de saus wordt gemaakt van groene bladgroenten, wat in India vaak mosterdblad of kool betekent, maar in de rest van de wereld meestal spinazie. Ook deze saus kan met van alles worden geserveerd, maar is toch wel het meest populair met de Indiase kaas paneer. De kaas smelt niet als je hem verwarmt, en kan dus heerlijk in de saus sudderen zodat hij alle smaak opneemt. Denk aan een lichte rode wijn, zoals onze Mertz Spätburgunder.

Butter chicken

Ben je niet zo’n held met kruidige of pittige gerechten en durf je de Indiase keuken daarom niet zo goed aan? Begin dan bij butter chicken. Deze publieksfavoriet is heel mild van smaak en door de toevoeging van boter ook heerlijk romig. Bijna een soort kindercurry met kip, maar iedereen boven de leeftijd van 18 vindt dit ook lekker. De kip en kruiden in de butter chicken zijn perfect te combineren met een lichte rode wijn met een fijne afdronk. Onze O Alborexar 4.0 met daarin de mencíadruif is perfect voor een geslaagde butter chicken!

Lam rogan josh

De Indiase keuken schreeuwt sowieso comfort food, maar rogan josh spant de comfortkroon. In Nederland niet een heel bekend Indiase gerecht, maar wel ontzettend lekker! Lamsvlees wordt eerst aangebraden en daarna lang gestoofd in een kruidige saus met warme specerijen zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. De uien die in de curry gaan worden eerst gekarameliseerd in ghee (geklaarde boter) waardoor zij ook nog eens bijdragen aan de intens rijke smaak van dit gerecht. Echt een krachtig gerecht dat je perfect kunt inzetten als comfort food. Lamsvlees haal je makkelijk én goedkoop bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt of slagerij. Bij de lam rogan josh drink je perfect met een rode merlot. Bijvoorbeeld onze Château Tour de Guiet uit de Franse wijnstreek de Bordeaux of de Château la Bretonnière. Probeer deze Franse wijnen bij dit recept van de lam rogan josh.

Dahl: de klassieke vegetarische linzencurry

Dahl is een verzamelnaam voor alle Indiase curry’s gemaakt van gedroogde peulvruchten zoals linzen of erwten. Je kunt er dus alle kanten mee op. De Indiase curry is meestal vrij soepig en wordt dan gegeten met naanbrood of paratha, maar je kunt het gerecht ook verder laten inkoken en het over je rijst scheppen. Er zijn ontelbaar verschillende soorten, maar het eenvoudige recept voor onze favoriete Indiase dahl met rode linzen en kokosmelk is lekker om te proberen!

Vindaloo: de pittige Indiase curry

Deze curry is voor de echte dare devils. Vindaloo is namelijk heter dan heet. De curry uit het zuiden van India wordt voornamelijk gemaakt van chilipepers. Naast pittig is het gerecht ook lekker fris door de toevoeging van wittewijnazijn. Misschien niet een ingrediënt dat je direct met de Indiase keuken associeert, maar het werd daar door de Portugezen geïntroduceerd en is sindsdien niet meer uit dit gerecht weg te denken. Om de pittigheid te compenseren kun je er heel goed een echte Indiase lassi bij drinken, maar een glas frisse Portugese witte wijn (zoals onze Mafesousa) is ook een goede manier om de pepertjes te temperen.

Jalfrezi

Als je niet zo sauzig bent ingesteld, is jalfrezi helemaal jouw gerecht! Hier worden de ingrediënten (vlees of paneer in combinatie met groenten) namelijk droog gebakken met heel veel chilipepers. Flink pittig is het dus wel. Denk hierbij aan een droge witte wijn uit Luxemburg, die heel goed past bij de pepertjes. Een geweldige kleine fles wijn die gemaakt is van de elblingdruif! Zet er wel een glaasje water of lassi bij in de buurt om te blussen!

Welke wijnen drink je bij Indiase curry’s?

Tsja, zo veel verschillende smaken, wat ga je daar in godsnaam bij drinken? Hetgeen dat alle gerechten gemeen hebben is dat er veel specerijen ingaan, dus of het nou pittig is of niet, een riesling paart eigenlijk bij elk Indiaas gerecht. Heb je meer zin in rood? Dan is een lichte, fruitige wijn zoals deze spätburgunder een goede match!

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn? Bij ons zijn halve flessen wijn te koop!