Geplaatst op

De palominodruif in blend en in sherry

 De Palominodruif: witte druif van sherry & Galicië

De palomino is een witte druif voornamelijk bekend van de sherry wijnen, maar ook zien we deze druif in verschillende blends. We vinden de palominodruif niet alleen in Spanje, de druif wordt wereldwijd aangeplant. Je vindt hem op meerdere plekken maar wel onder verschillende namen. 

Hoe smaken wijnen van de palominodruif?

Dit is een druif die wijnen geeft met weinig smaak. De druif produceert wijnen met weinig zuren en frisse aroma’s, geen sterke aroma’s. Dit maakt hem juist de ideale druif voor sherry wijnen.  Sherry wijnen worden namelijk gedomineerd door smaken van oxidatie. Wereldwijd zien we de druif vooral veel voorkomen in blend wijnen waar hij een fris karakter geeft aan de wijn.  

Waar groeit de palominodruif?

We zien de palominodruif over de hele wereld voorkomen. Voornamelijk wel onder andere namen, maar genetisch zijn de druiven allemaal familie. De palominodruif is zeker weten de onbetwiste druif van Jerez. Jerez is het centrum van de sherry industrie, sherry moet gemaakt worden in de Jerez of in de twee kleinere plaatsen naast Jerez. Naast Jerez vind je de druif ook in de rest van Spanje aangeplant, vooral in Galicië.

 Palomino vinden we als de listándruif op de Canarische eilanden en in Frankrijk. Als perrum vinden we hem weer in anderen landen zoals in Portugal, Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië.  In deze landen maken ze er ook gewone wijnen mee die neutraal en fris van smaak zijn, vaak wordt de druif liever in een blend gebruikt. Vooral in de Alentejo van Portugal zie je de druif voorkomen in blendwijnen. Ook zie je de druif voorkomen in wijnen als een oxidatieve stijl net als in Spanje.  

Wijn en spijs met de Palominodruif 

 Wijn en spijs met de polminodruif. De blend van onze Colleita bevat de palomino. In deze blend geeft de druif juist een fris karakter. De druif groeit dichtbij zee en brengt daarom iets ziltigs met zich mee. Deze wijn is ideaal om te combineren met visgerechten als mosselen, of een gevulde dorade.  De palomino of de listan/perum in een blend zijn vaak frisse opwekkende wijnen die goed gaan met alles wat in zee zwemt. Maar ook doen ze het goed als zomerse borrelwijn of bij een frisse zomerse salade met geitenkaas of vis. 

De palominodruif in sherry doet het heel anders. Sherry heb je in heel veel stijlen. Ze is vaak het ondergewaardeerde paardje van de wijnen. Dit hoeft absoluut niet zo te zijn, want deze Spaanse, versterkte wijn, is niet zo hoog in alcohol als de meeste mensen denken. 

In Spanje is sherry niet alleen aperitief maar ook zie je de wijn voorkomen bij een hoofdgerecht. Alle zilte gerechten waar je normaal gesproken moeilijk een wijnspijs combnatie mee kan maken,  als bij haring, past een glaasje sherry. Ook schaal en schelpdieren gaan goed met een glaasje manzanilla of fino sherry.

Manzanilla is de lichtste sherry en combineert goed met borrelhappen als olijven, gezouten chips en noten. Ook een goede gedroogde ham kan niet op de borrelplank ontbreken met Manzanilla sherry. Fino is de stoerdere broer van Manzanilla en combineert over het algemeen ook goed met deze gezouten borrelhappen, maar ook past de fino bij het hoofdgerecht. Bijvoorbeeld bij paddenstoelen, de smaak van paddenstoelen wordt versterkt door een glas fino. Fino is dan een frisse keuze, wil je nog een rijpere stijl kies dan voor een Amontillado of Palo Cortado stijl. Ook deze twee sherry stijlen gaan goed in combinatie met paddenstoelen. Deze twee varianten durf ik zelfs naast een stoofvlees te zetten. Met deze wijn en spijs combinatie heb je umami all over the plate. 

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!