Geplaatst op

Recept | Bouillabaisse met Noordzeevis

Recept voor: bouillabaisse d’Nord, visstoof met Noordzeevis

Bij bouillabaisse denken veel mensen aan een Franse vissoep uit Marseille. Toch is het niet helemaal een vissoep. Bij bouillabaisse wordt de vis namelijk in visbouillon gekookt en het vocht erbij geserveerd. Het is niet zozeer een vissoep, maar meer een stoofgerecht.

Bouillabaisse is een gerecht dat je met bijna alle vissoorten wel kunt maken. Het leukst vinden wij het om de soep te maken met vissoorten die je niet heel vaak in recepten tegenkomt. Het grote voordeel van deze onbekende vissen, zoals wijting of rode poon is dat ze erg goedkoop zijn. Op de markt is de kans het grootste dat je lekkere Noordzeevis zoals rode poon of wijting goedkoop op de kop kan tikken. Serveer deze gestoofde vis en groenten met een glas ijskoude Nederlandse rosé, zoals de Cleintje Colonjes Rosé van Wijnhoeve Colonjes uit Groesbeek.

Dit is een makkelijk recept om deze klassieke visstoofpot met vis uit de Noordzee.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 kleine venkelknol
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 prei
  • 2 aardappelen
  • 2 tomaten
  • 1 steranijs
  • 1 glas wijn (rosé)
  • ½ l visbouillon
  • 300 gram rode poon of wijting
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 5 eetlepels olijfolie

Hoe maak je bouillabaisse d’Nord klaar?

  1. Snipper de ui en knoflook en snijd de venkel en wortel in kleine blokjes en de prei in dunne ringen. Fruit ze in de olijfolie voor zeker 10 minuten en blus af met de wijn.
  2. Snijd de aardappels in dobbelstenen en voeg ze toe samen met de chilipoeder en de steranijs.
  3. Schenk de bouillon erbij en kook het voor 15 minuten. Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze toe. Snijd de vis in grove stukken.
  4. Gaar de vis in de bouillon in ongeveer 10 minuten, voeg hierna de garnalen toe en serveer de bouillabaisse in diepe borden.

Wil je meer kookinspiratie op je tijdlijn? Volg Halfes op Instagram en zie alles over wijn, Halfes en de lekkerste recepten om nog meer van de wijn te genieten!