Geplaatst op

7 x Wijn & spijs: Wijn en soep

Wijn en soep: welke wijn drinken we bij soep?

Wijn en soep combineren is lastig, omdat vloeibaar en vloeibaar nou eenmaal moeilijk combineert. Maar wij vinden dat een smaak volle soep vraagt naar een smaak volle wijn. 

Niet alleen balans is belangrijk met soep, soms vraagt een soep ook om een contrast. Zoals een soep op basis van bouillon. Een bouillon vraagt om een wijn met een zuurtje zodat de wijn door het vettige laagje heen kan snijden. Hieronder vind je een aantal klassieke soep voorbeelden met wijn combinaties. 

Vissoep Bouillabaisse & Rosé wijn

Rosé, rosé, rosé, dat is eigenlijk de enige wijn die past bij deze vissoep. De klassieke vissoep bouillabaisse is een specialiteit uit Marseille, wat natuurlijk de reden geeft om hem te combineren met een kristalheldere rosé uit de Provence. Maar een smaak volle bouillabaisse kan natuurlijk ook gecombineerd worden met een smaakvolle rosé uit Nederland of juist een rosé uit Frankrijk. Onze Impératrice Eugénie is de keizerin in je glas! Of ga voor onze versie van de bouillabaisse met Noordzeevis!

Tomatensoep & Italiaanse witte of rode wijn

Tomaten staan bekend om hun zuren, iets wat we mee moeten nemen met het combineren van de wijn. Zuren geven namelijk een strak mondgevoel en om een goede balans te maken is het belangrijk dat de wijn dit dan ook heeft. Een witte of rode wijn van de Vesuvius waar de mineralen proefbaar zijn in de wijn combineren goed met tomatensoep. Bij het wijnhuis Tenuta le Lune del Vesuvio waar ze wijnen hebben die goed combineren met deze wijnen worden ook tomaten geteeld. Probeer onze Luna Turchese!

Pompoensoep & viognier

Pompoensoep, ieder heeft zo zijn eigen recept om pompoensoep te maken. De een maakt hem wat kruidiger dan de ander. Uitgaande van een iets wat kruidige pompoensoep vraagt de soep naar een vollere wijn met weinig zuren. Denk aan een vettige viognier vol met bloemen. Ook leuk om te proberen, in de zelfde stijl, is de Autor wijn uit Spanje

Erwtensoep & vinho verde

Als het even vriest stijgt de vraag naar erwtensoep. Een echte erwtensoep is stevig, je lepel zou er recht op in moeten blijven staan. Om deze stevige structuur te doorbreken gaan we geen stevige wijn drinken maar juist iets fris. Een frisse vrolijke wijn als een Vinho Verde uit Portugal, een sauvignon blanc of een grüner veltliner uit Oostenrijk passen goed bij erwtensoep. 

Miso soep & Nederlandse wijn

Wie in Japan is, ontkomt er niet aan: een kommetje Japanse misosoep bij iedere maaltijd. De soep is meestal licht gevuld met blokjes zijden tofu, bosui en misschien wat zeewier, maar voeg er noedels en spinazie aan toe en je hebt een volledig avondmaal. De rokerige smaak van dashi in de misosoep gaat goed samen met de fruitige tonen van een Duitse riesling of ga voor de Nederlandse Ludique Johanniter wijn

Tom Kha Kai soep & riesling wijn

Tom kha kai een soep met heel veel smaak. Voor de wijn is het even zoeken naar de juiste smaken, een wijn die de zuur, zout, zoet, pittig en romig aan kan. Een goede combinatie met Aziatisch eten is een rieslingwijn of juist een over de top fruitige wijn uit met mineralen als contrast zoals de Autor.  

Aspergesoep & Nederlandse wijn

Wist je dat Aspergesoep een hele duurzame soep is? Je kunt namelijk de soep maken van de schillen van de asperges. Het seizoen van de asperges komt er weer aan, als je asperges gaat maken bewaar dan de schillen voor een soep. Heb je vast een lekker lunchgerecht voor de volgende dag klaar. De Nederlandse wijn van Ludique gaat goed in combinatie met asperges en aspergesoep. De johanniterdruiven groeien naast de het veld waar de asperges groeien, een beter combinatie kan je niet hebben. 

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!