Geplaatst op

Wijn & spijs: welke wijn drink je bij lamsvlees?

Welke wijn drink je bij welk gerechten met lamsvlees?

Wijn en lamsvlees combineren heel goed, kies alleen wel de juiste wijn bij het juiste lamsvlees. Lamsvlees heeft een geweldige smaak en je zet echt een bijzonder gerecht op tafel. Veel mensen vinden lamsvlees een typische smaak hebben, dit kan voor komen bij lammeren die al wat ouder zijn. Het beste vlees komt van de zuiglam. Zuiglammeren zijn de jongste lammeren, deze leven alleen van moedermelk. Zuiglammeren zijn het lekkerst, ze zijn mals, lichtroze van kleur, mild en romig van smaak. Graslammeren de iets oudere lammeren, kweken spieren en vet. De kleur van dit vlees wordt donkerder en de smaak intenser. We zeggen wel eens hoe ouder de lam, hoe intenser de smaak, hoe voller de wijn. In dit blog vertellen we je over verschillende combinaties met de verschillende lamsvlees.

Wijn en lamsvlees 

Voor een goede wijn en spijs combinatie kijk je naar het hele gerecht. Ook bij lamsvlees kijken we naar het hele gerecht en vooral naar de manier van bereiden. Vaak hoor je de combinatie van lamsvlees en Bordeaux wijn, maar pas hiermee op. Een Bordeaux wijn kan namelijk heel heftig zijn voor jong vlees. De bekende combinatie komt waarschijnlijk doordat er veel lammetjes gefokt worden in Pauillac en wat ‘grows together, goes together.’

Hieronder volgen enkele (zuig)lamsvlees recepten ideeën met wijn ideeën. Drink je altijd rode wijn bij lamsvlees? Nee hoor een goede rosé met smaak kan ook absoluut bij lamsvlees gecombineerd worden. 

Lamsrack & Spätburgunder 

Lamsrack is het lekkerst rose gebakken. Voor een mooi rose gebraden lamsrack gaan wij voor iets lichters als een pinot noir of een wijn van de menciadruif. Lamsrack met een kruidenkorst van een frisgroen karakter gaat goed samen met een cabernet franc uit de Loire of een kruidige wijn uit Portugal. Ook licht Spaanse wijn zoals onze Noemus uit de Rioja kan goed samen met rood gebakken lamsvlees en groene kruidenkorst.

Lamsvlees gevuld met frisse kruiden & mencia

Gevulde lamsbout met kappertjes, kruiden als tijm/rozemarijn olijven vragen om frisse wijnen. Denk aan rosé met smaak uit de Sud-Ouest of een volle vettige wijn met een beetje hout lagering. Een goed voorbeeld hiervan is een chardonnay uit de Bourgogne. Een wijn gemaakt van de menciadruif uit het noorden van Spanje gaat ook goed samen met de frisse ingrediënten. 

Lamsvlees van de BBQ & Bordeaux wijn

Vlees gebraden boven kolen of hout heeft veel rokerige smaken, dit vraagt om een vollere wijn met houtlagering. Neem een jonge Bordeaux als Château Tour de Guiet of ga voor een rokerige maar toch fruitige shiraz uit Australië of Zuid-Afrika. Rood gebakken vlees zou ook gaan met onze spätburgunder deze heeft lichte houtlagering gehad op oude vaten. 

Rose gebakken lamsvlees & rosé wijn

Rose vlees verdient een lichte wijn. Bij rose gebakken vlees past een rosé wijn, maar ook een vette witte zou hier goed bij kunnen gaan. Liever een rode wijn denk dan aan spätburgunder of wijn van de menciadruif. Rose gebakken lamsvlees met rodewijnsaus gaat goed samen met een natuurwijn van de negrettedruif. Rood lamsvlees gaat hand in hand met lichte wijnen zo kunnen beide producten op het podium staan, vooral als het lamsvlees gepresenteerd wordt met lente achtige groente. 

Gestoofde lamsvlees & Teoria 

Gestoofd Lamsvlees vraagt om iets vollers, zwoels en fruitigs. Op een oosterse manier met vruchten bereide lamsstoof vraagt om een wijn die er bovenuit komt. Denk aan een Libanese wijn of een zonovergoten Portugese wijn als Teoria.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!