Geplaatst op

4 x gekoelde rode wijn voor op het terras

gekoelde rode wijn terras

Gekoelde rode wijn: de trend voor op het terras in 2021

Je ziet het steeds meer, zeker in het buitenland: gekoelde rode wijn. Zeker lichte rode wijnen die geen houtrijping hebben gehad zijn perfect als ze in het uur voordat ze gedronken worden een halfuur gekoeld zijn. Natuurlijk kan je de flessen rode wijn ook altijd in een ijsbad of in een wijnkoeler zetten. Je kunt altijd een ijsklontje toevoegen, maar hierdoor gaat de wijn verdunnen en dat heeft invloed op de smaak van de wijn. Dat het koelen van rode wijn tegenwoordig veel populairder is komt door onze verwarmingen in huizen.

Kamertemperatuur was vroeger anders dan nu!

Rode wijnen worden sowieso veel te warm gedronken. De term ‘kamertemperatuur’ komt namelijk van vroeger, toen het een stuk kouder was in huis. Tegenwoordig, nu wel centrale verwarming hebben, is het gemiddeld 22 graden Celsius, tegenover een graad of 18 vroeger.

Waarom zijn gekoelde rode wijnen zo populair?

Dat rode wijnen gekoeld worden zien we in Nederland al een jaar of vijf. De trend om wijnen te koelen komt vooral uit de warme wijnlanden, maar zeker in Spanje is het heel gebruikelijk om rode wijnen gekoeld te drinken. De bekendste gekoelde rode wijn uit Spanje is de bekende wijncocktail Sangria of de Tinto de Verano. Bij normale rode wijn, vaak een lichte tempranillo, gaat gekoelde frisdrank (een drankje dat lijkt op Fanta). Samen met ijsklontjes (en bij Sangia met vruchten) krijg je de perfecte licht alcoholische drank.

Nu de trend uit het zuiden van Europa over is komen waaien zijn ook mensen in Nederland het meer gaan waarderen. Er zijn tal van wijnen die je perfect kunt inzetten voor een goed glas gekoelde rode wijn.

Welke rode wijnen kun je perfect gekoeld drinken?

Vooral jonge rode wijnen en wijnen met minder tannine zijn perfect om gekoeld te drinken. Wijnen van de meest recent oogst (= vorig jaar) zijn de beste opties. Kijk bijvoorbeeld naar de jonge wijnen uit Duitsland die van de spätburgunder (de pinot noir) worden gemaakt.

Heb je zin in gekoelde rode wijn?

Een gekoelde rode wijn is perfect voor in de zomer! Het is namelijk geweldig genieten van een glas gekoelde rode wijn in de tuin of op het terras? Wij hebben vier kleine flessen rode wijn die perfect zijn om gekoeld te drinken!

Wijn & spijs met gekoelde rode wijn: wat serveer je bij een glas koude rode wijn

In de zomer, zeker als het heel warm is, eet je het liefst lichte gerechten. Lichte gerechten zijn beter te verteren. Denk aan een lekkere pastasalade met rode biet. Wil je nog meer inspiratie voor in je glas? Volg ons op Instagram voor de verhalen achter de wijnboeren, de druivensoorten en vooral heel veel lekkere wijnfoto’s om je dag perfect mee af te sluiten.

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!