Geplaatst op

Wijn & spijs: rode wijn bij vis combineren

Wijn & spijs: Hoe combineren we Rode wijn en vis?

We krijgen vaak de vraag of je vis kan combineren met rode wijn en of dit geen belediging voor de vis is? Ja, rode wijn kan bij vis gecombineerd worden. Nee, dit is zeker geen belediging voor de vis. Een vis moet namelijk zwemmen, of dit nou in witte of in rode wijn is ligt aan het gehele gerecht. We kijken namelijk in dit geval niet alleen naar vis maar ook naar de manier waarop het gerecht bereid is. Ook kijken we naar wat voor type rode wijn we schenken bij de vis, je hebt namelijk rode wijn en rode wijn, maar geen rode wijn is hetzelfde.

Welke rode wijn bij vis?

De ingrediënten in het visgerecht bepalen welke wijn je drinkt. Naast de basisregel dat de wijn het gerecht niet mag over stemmen heb je ingrediënten en manieren van bereiden die bepalen naar wat voor wijn je op zoek gaat. 

  • Wijn bij vis van de Bbq: Bij bbq gerechten denk je aan een kruidige wijn of een wijn met lichte hout opvoeding, zodat het geroosterde van de vis mooi samenhangt met de tonen van vanille van het eikenhout. Tonijnsteak rose gebakken van de bbq, gaat bijvoorbeeld goed samen met onze spätburgunder die een lichte hout opvoeding heeft. Deze spätburgunder een tijdje op een heel oud vat gelegen. 
  • Vis gegaard in zuur:  Tannine en zuur gaan niet samen. Bij een gerecht met zuren kies je dus een wijn zonder tannine. Denk aan een fruitige en zachte wijn als beaujolais cru, een Nieuw-Zeelandse pinot of onze nieuwe O Alborexar 4.0.
  • Stoofpot van vis met room, champignons en tomaten: Met dit gerecht kan je meerdere wijnen combineren. De volheid van het gerecht en het gebruik van champignons vragen om een rijpe zachte jonge rode wijn als de Teoria of Noemus
  • Vette Vis als zalm: Gegrilde zalm heeft een vleesachtige structuur. Bij zalm kan je daarom goed een jonge rode wijn schenken als Rioja Joven of de  Luna Rossa uit italië. 

Wat vinden onze wijnboeren van rode wijn bij vis?

We vroegen ook onze wijnboeren wat ze vinden van vis en rode wijn. Zowel in Portugal, als in Spanje wordt rode wijn volop geserveerd bij vis. Stel je eens voor een gerecht met heerlijke garnalen borrelend in pittige olijfolie geserveerd met een lichte Noord-Spaanse rode wijn. Dit klinkt toch als muziek in de oren. 

Wijn & spijs: vis en rode wijn. 

Voor een goede wijn en spijs combinatie van rode wijn en vis kijken we dus naar alle ingrediënten van het gerecht. Het gerecht moet namelijk niet in het niets vallen bij de wijn en andersom. Ga dus niet voor een wijn die het gerecht overstemt of een wijn vol met tannine, je stevige bordeaux kan je in de kast laten staan. “Ook al heb ik gehoord uit vertrouwelijke bronnen dat dit heel lekker schijnt te zijn bij walvis”