Geplaatst op

Biodynamische wijn en biodynamische wijnbouw: wat is het?

Wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijnbouw?

Bij biodynamische wijnen gelden dezelfde regels als bij biologische wijnen alleen gaan ze nog een stap verder in het wijnbouw proces. Biodynamische wijnbouw komt namelijk voort uit een levensbeschouwing die uitgaan van samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos. 

De zon- en de maanstand bepalen bijvoorbeeld de snoei- en oogstwerkzaamheden. Volgens de oprichter van biodynamische landbouw Rudolf Steiner (1861-1925) bezitten de volle maan, Venus en Mercurius namelijk kosmische krachten die de gezondheid van planten kan beïnvloeden en ziektes en plagen kan bestrijden. 

Niet alleen hebben de kosmische krachten invloed op de wijnbouw ook maakt men gebruikt van plantaardige, dierlijke en minerale stoffen om de vruchtbaarheid van de aarde te stimuleren. De vruchtbaarheid van de aarde neemt namelijk in de loop der jaren af en om druivenstokken die erop groeien zichzelf te laten beschermen tegen ziektes is het belangrijk om de aarde te genezen en gezond te maken.
Om de bodem gezonder te maken bemesten ze bij biodynamische wijnbouw het land met kruidenmengsels. Denk aan kruidenmengsels op basis van duizendblad, kamille, brandnetel, eikenschors, paardenbloem en valeriaan. Deze kruidenmengsels bevatten mineralen zoals kalium, ijzer, kalk, silicium en zwavel en geven de compost levenskracht, zodat deze in staat is nieuw leven voort te brengen. 

Echter bij ziektes als meeldauw ontkomt zowel bij biologisch al biodynamische wijnbouw men er niet aan koper en zwavel te gebruiken tegen de bestrijding. 

Hoe herken je Biodynamische wijn?

biologischEen biodynamische wijn voldoet ook aan de eisen van een biologische wijn, de biodynamische wijn draagt daarom ook een het Europese biologische keurmerk naast het keurmerk voor biodynamische wijn: Demeter. (Demeter is de Griekse godin van de vruchtbaarheid)
Demeter

Het Demeter keurmerk heeft aanvullende voorwaarden voor de wijn. Er zijn strengere regels voor het onderhoud van de bodem van de wijnstokken. Er zijn eisen voor energiebesparing en voor het gebruik van groene stroom. Ook zijn er eisen voor verpakkingsmaterialen. 

Hoe smaakt een biodynamische wijn?

We noemde biologische wijn al een echte terroir wijn. Een wijn waar je het klimaat, de geografie, de topografie, de bodemsamenstelling, de aanvoer van voedingsstoffen en de watertoevoer in terug proeft. Door het gebruik van verschillende kruidenmengsels bij geeft een resultaat van betere planten in de wijngaarden. Wat resulteert in een druif met een sterkere concentratie aan mineralen en aroma’s.
Een biodynamische wijn heeft nog meer smaak concentraties dan een biologische wijn, wat leidt naar een wijn met meer karakter.