Geplaatst op

Spaanse witte wijn van de torrontesdruif

Wijn van de torrontes druif

De torrontes druif je ruikt hem al op afstand, een druif vol aroma’s. De torrontes druif maakt monocépage torrontes wijnen maar ook vinden we hem in blends. De geparfumeerde druif valt altijd op! Niet gek want de torrontes druif stamt af van de muscat d’Alexandrië, een druif die we ook kennen als een geparfumeerde druif met veel aroma’s. De torrontes druif komt veel voor in Spanje en Argentinië, waarschijnlijk oorspronkelijk ontstaan in Galicië, maar daar is verder niet heel veel over bekend. Vanuit Galicië zou de druif richting Argentinië meegenomen moeten zijn, waar de druif zich weer in allerlei mutaties voordoet komen. De torrontes is van origine een kruising tussen de druif criolla chica en de druif muscat d’Alexandrië. Maar inmiddels is de druif ook al in verdere gemuteerde vormen te vinden in onder andere Portugal onder de namen maria gomes en fernão pires

Hoe smaakt de torrontesdruif?

torrontes druifDe torrontesdruif zien we over de wereld in veel verschillende namen terugkomen, het is een druif die zich niet laat vergelijken met andere druiven. De torrontes heeft van iedere druif wel iets weg. Wijnen gemaakt van de torrontes druif hebben overduidelijke kenmerken. Je kunt ze herkennen aan de geur, een bloemen boeket vol! Denk aan rozenbottel blaadjes, bloesem en tropische vruchten als lycée. Torrontes wijnen zijn uniek in hun soort, intens, aromatisch, droog, vol maar ook heeft geeft de wijn een subtiele frisheid. Torrentes wijnen zijn echte allemansvrienden, de wijn kan met zijn volle bloemige smaak de meeste pittige en kruidige gerechten te lijf gaan.

Waar groeit de torrontes druif?

Torrontes een druif die waarschijnlijk zijn oorsprong heeft in de wijnstreek Galicië, groeit nog steeds in dit gebied. Je ziet hem in blends van DO Riax Baixas gebied of in het Ribeiro gebied. De Autor in het assortiment van Halfes is een blend uit het gebied Ribeiro, met onder andere de torrontesdruif. Echt een aanrader!

In Argentinië is de torrontes pas echt doorgebroken. Hier zijn er drie verschillende soorten torrontes. De bekendste torrontes komt uit het gebied Salta, gelegen in het noorden van Argentinië. In Salta komt de druif het beste tot zijn recht op een hoogte van 1600 tot 2000 meter. Dit is gelijk ook het hoogste wijngebied van Argentinië. De torrontesdruif wordt hier de torrontes ‘riojano’ genoemd. In de mendoza kennen we de torrontes als torrontes Mendocino, in San Juan Torrontes Sanjuanino. 

Tegenwoordig zie je de torrentes druif ook in Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika maken ze goede torrontes wijnen, de torrontes druif uit Zuid-Afrika lijkt alleen inmiddels niet meer genetisch op de oorspronkelijke druif uit Galicië. 

Wijn & spijs bij wijn van de torrontesdruif

Een torrontes druif kom je tegen als monocépage (wijn van één en dezelfde druif) of in een blend, zoals in de Autor wijn uit galicië.  De torrontes in blend is een breed inzetbare wijn. De wijn is een fantastische wijn als borrelwijn, maar ook bij visgerechten of licht pittige gerechten als curry of een dahl van linzen. Een monocépage torrontes uit Argentinië met zijn smaken van rozenbottel water en lycée kan iets pittigere gerechten aan en daardoor goed te combineren met bijvoorbeeld garnalen piri piri of een rode curry.