Geplaatst op

Wijn & Spijs: welke wijn drink je bij pittige Aziatische gerechten met sambal?

Indonesische gerechten sambal wijn pittig

Sambal & wijn

De Indonesische keuken is niet compleet zonder een goede hoeveelheid sambal. Nu niet meteen schrikken als je niet zo’n held bent met pit, er bestaan ook mildere varianten. Voor ieder wat wils dus. Maar welk potje moet je hebben, waar eet je het bij en misschien wel belangrijkst: welke wijn drink je daarbij? Wij helpen je op weg.

Rode pepers

Sambal wordt gemaakt van pepers, heel veel pepers. Meestal rode, maar sommige Indonesische toko’s hebben ook sambal van groene pepers en als je sambal zelf maakt, kun je ook groene pepers gebruiken. In sommige sambal zijn de pepers rauw, dan zijn ze op hun pittigst, maar vaak worden de pepers gebakken in olie en gaan er smaakmakers bij zoals knoflook, ui, trassi of limoenblad.

Indonesische gerechten sambal wijn pittig

De verschillende soorten sambal

Oelek, badjak, manis, brandal… Ben je een totale sambal newbie en heb je geen idee waar te beginnen? Dan is het misschien het beste om met sambal manis te starten. Manis betekent zoet, en deze sambal is dan ook de minst pittige in zijn soort. De doorgewinterde peperliefhebber lepelt dit goedje echter zonder blikken of blozen naar binnen. Behoor jij tot die groep? Begin dan met sambal oelek, met alleen rauwe pepers en zout is dit de meest pure variant waar je maar een klein beetje van nodig hebt.

Sambal oelek & sambal badjak

In de supermarkt vind je vaak ook sambal badjak en brandal, beide gemaakt van gebakken pepers met uien knoflook en trassi, waarbij badjak iets milder is. Het liefst halen wij onze sambal bij de Indonesische toko, een goede toko maakt namelijk z’n eigen sambal en daarbij is de keuze vaak veel meer reuze. Van limoenblad tot tamarinde of ketjap, en ook de standaard oelek en manis zijn daar vaak van betere kwaliteit. Wel iets minder lang houdbaar, maar vaak zo lekker dat die pot toch zo leeg is.

Koken met sambal

Dat je een flinke lepel sambal bij je nasi goreng, saté ajam of op je boterham met (pinda)kaas en komkommer eet staat inmiddels buiten kijf. Wil je een stapje verder gaan en sambal echt in je gerechten verwerken? Maak dan eens een marinade van sambal, rijstazijn, gember, zonnebloemolie en een snuf suiker. Heerlijk op kip, varkensvlees of aubergine.

Ook een goede combinatie: garnalen opbakken met wat sambal. Of leng sambal aan met zonnebloemolie en hussel dit door spruitjes of sperziebonen voordat je ze in de oven roostert. Tijdens het koken gebruiken wij meestal sambal oelek, omdat deze het meest basic van smaak is en je dan zelf nog smaakmakers kunt toevoegen. Andere soorten sambal doen het natuurlijk ook helemaal prima. Ook lekker: meng sambal door je ketchup voor een spicy tostisaus.

Naast dat we sambal gebruiken bij veel Indonesische gerechten, kan je sambal ook prima gebruiken in de Nederlandse keuken. Bijvoorbeeld om je stamppot net iets spannender te maken, meng op je bord een schepje sambal bij een zuurkoolstamppot, echt het proberen waard.  

Hoe maak je zelf sambal?

Ben je dol op sambal? Je kunt namelijk erg makkelijk zelf een potje sambal maken. Je hebt alleen veel pepers, een beetje olie en een potje nodig en je hebt je eigen sambal. Je kan het goed een aantal weken in de koelkast bewaren. Natuurlijk kun je het altijd inzetten om eten nog wat pittiger te maken. Sambal is erg lekker bij gerechten uit de Aziatische keuken. Hier staat een recept voor makkelijke sambal.

Wijn & spijs: welke wijn past bij pittige gerechten met sambal?

Een fijne wijn uitzoeken bij je pittige maaltijd? Kies voor iets fruitigs. Fruitige wijnen combineren goed met pittige gerechten, de fruitigheid in de wijn maakt het eten namelijk wat zachter. 

Kies voor één van onze wijnen uit Spanje, bijvoorbeeld de witte Spaanse wijn de Autor uit Galicië. Deze wijn heeft een krachtig smaakpalet dat zijn mannetje staat tegen de pittige pepers. Of kijk juist naar een hele andere druif: de riesling! Veel aangeplant in Duitsland en door de minerale smaak erg lekker bij Aziatisch eten. Schep nog maar wat extra op!