Geplaatst op

De négrette: de blauwe druif uit de Franse wijnregio Fronton

De négrette: de druif voor rode wijnen in Fronton

negrette druif frontonDe négrette is een bijzondere blauwe druif die voor rode wijnen uit Fronton gebruikt wordt. Fronton is een wijnstreek bij het Franse stadje Fronton in de Sud-Ouest. De négrettedruif zorgt voor mediumbody wijnen. Rode wijnen van de négrettedruif drink je het beste zo jong mogelijk. Dan komen de smaken van deze fruitige en florale wijn het beste tot haar recht.

De négrettedruif is geen gemakkelijke druif. Ze is erg vatbaar voor schimmels en ziektes die weleens voorkomen in wijngaarden, zoals meeldauw. Daarom zien we de rode wijnen van de négrette ook vooral in warme gebieden: in het zuiden van Frankrijk en in de Amerikaanse staat Californië.

Hoe smaken de wijnen van de négrettedruif?

De wijnen zijn elegant en subtiel van smaak. De primaire smaken in deze wijn zijn fruitig en bloemig. De wijnen hebben elegante smaak van rood fruit zoals kersen en frambozen, gecombineerd met zachte tonen van leer. Naast het aroma van leer zit er ook dierlijke aroma’s in, een aroma dat wat weg heeft van een prettige stallucht. De wijnen hebben relatief weinig zuren in zich, dat samen met de smaken zorgt voor mooi gebalanceerde wijnen. Zeker met de bloemige smaak van viooltjes.

De wijnen van de négrettedruif komen voor als monocepage, dan wordt het soms de beaujolais de Toulouse genoemd. Maar ze kan ook geblend worden met andere rode druiven zoals de syrah, de cabernet sauvignon of de malbec.

In welke wijnstreek is de negrettedruif aangeplant?

De négrettedruif komt alleen voor in de Zuid-Franse wijnstreken Gaillac en Fronton. Deze wijnstreken liggen in de buurt van de Franse stad Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk. Hier moet ze bij wijnboeren op minimaal de helft van de wijngaarden aangeplant zijn om aan de regels van de wijnstreek te kunnen voldoen.

Van origine is de négrette een afstammeling van de mavro die veel op Cyprus voorkomt. Ooit is de négrette meegenomen en aangeplant in het zuiden van Frankrijk. Wil je meer lezen over de Franse wijnstreek Fronton in de Sud-Ouest? Wij schreven een blog over de verschillende wijnstreken in de Sud-Ouest!

Buiten Frankrijk zijn er een paar wijngaarden in Californië in de Verenigde Staten waar de négrette is aangeplant. In Amerika wordt de negrette de pinot saint-george genoemd.

Wijn & spijs met de négrettedruif: elegante en soepele wijn voor bij aardse gerechten

Ravioli met paddenstoelen

De elegante wijnen van de négrette zijn perfect voor gerechten met paddenstoelen en champignons. Zeker in een combinatie met pasta zoals ravioli is perfect voor de wijnen van de negrettedruif. Kijk bijvoorbeeld naar dit recept voor ravioli met paddenstoelen. Maar niet alleen paddenstoelen zijn een lekkere vegatarische combinatie met de rode wijnen van de négrettedruif. Ook gerechten met pompoen zijn bijzonder lekker met de milde en elegante wijnen van de négrette. In dit blog over pompoen & wijn hebben wij meer goede combinaties voor gerechten met pompoen.

Traditionele gerechten uit de Sud-Ouest: cassoulet en gevogelte

Maar denk bijvoorbeeld ook aan gerechten met gebraden kip of eend, typische gerechten zoals cassoulet. Dit zijn wat zwaardere gerechten die perfect samengaan met de fruitige tonen en het milde karakter van de négrettewijnen. Voor cassoulet heb je geconfijte eendenbouten nodig. Dit kun je bij Albert Heijn of de Jumbo halen, maar een groothandel voor de horeca zoals de Hanos heeft het sowieso. Een goed recept voor cassoulet is dit recept van een klassieke cassoulet van wijnschrijver Onno Kleyn.

Kleine fles natuurwijn van de négrette uit AOC Fronton

Ook bij Halfes hebben we een kleine fles rode wijn van de négrettedruif uit Frankrijk. Wij hebben een mooie rode natuurwijn uit Fronton, van Château Terre Fauve. Uniek aan deze natuurwijn is dat ze geen sulfieten heeft van een biologische Franse wijngaard.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!