Geplaatst op

Vin naturel & Natuurwijn: wijn zonder toevoegingen

Natuurwijnen & vin naturel:  Een nieuwe wijntrend?

Natuur wijnen of ook wel vin naturel genoemd. Zijn benamingen voor deze lekkere wijn, wij gebruiken Natuur wijn als benaming. De wijnen die wij zoeken hebben een goed verhaal nodig. Een verhaal waar de wijnmaker een is met zijn product. Ook natuur wijnen horen daarbij. In natuurlijke wijnen proef je de echte passie van de wijnboer, het weer en de ondergrond van waar de druif vandaan komt. Dit noemen we ook wel terroir wijnen. Echte natuur wijnen zijn gemaakt door het volgen van de maan en de Cosmos, ook wel gezegd als “ Wijn verbindt mens, natuur en tijd op een unieke manier.” 

Wat is vin naturel? 

Voor het maken van vin naturel, natuurlijke wijnen gaan we terug naar een wijn methode way back in de tijd, toen we nog geen commercieel gisten kende. Inmiddels is deze methode herontdekt en maken veel wijnboeren weer puren wijnen.  

Voor natuurwijn zijn geen wettelijke regels methodes zoals bij biologische en biodynamische wijnen. In sommige landen zijn er organisaties waarbij een boer zich kan aansluiten maar niet iedere wijnmaker doet dit. Veel wijnmakers zetten hun eigen standaarden voor het maken van natuur wijn, net zoals de inkoper van wijnwinkels. 

De meest voorkomende standaarden zijn:

  • Biologische/biodynamische wijnbouw 

Dit wil niet zeggen dat de wijnen ook daadwerkelijk gecertificeerd hoeven te zijn. Bij natuurwijnen gaat het erom dat er net zoals bij biologische wijnen geen chemische meststoffen gebruikt worden op het land. 100% milieubewust en veilig voor de gezondheid. 

  • In de wijnkelder mag niks aan de wijn worden toegevoegd.

Geen zuur, geen extra kleur of commerciële gisten mogen in de kelder toegevoegd worden aan de wijn. Ook het gebruik van nieuw hout wordt vaak niet geaccepteerd, dit beïnvloedt namelijk de smaak van wijn te veel. De wijn is natuurlijk, de kleur en geur komt zoals het is. 

  • Nauwelijks tot geen gebruik van sulfieten. 

Een wijn zonder sulfiet bestaat niet, sulfieten ontstaan namelijk tijdens het vergisting proces van druivensap naar wijn. Maar het wordt niet meer extra toegevoegd aan de wijn. De maximale hoeveelheid bij natuur wijnen is 50 mg/l. 

Hoe smaakt vin naturel of natuurwijn?

Gewone wijnen kunnen gestuurd en beïnvloed worden in de kelder. Door bijvoorbeeld commerciële gisten toe te voegen kunnen bepaalde aantrekkelijke smaken gestimuleerd worden. Maar ook worden de wijnen beïnvloed door toevoeging van sulfiet. Hiermee houdt je de wijn voor langere tijd stabiel van smaak. 

Bij natuurwijnen mag dit absoluut niet. Hierdoor kunnen smaken heel wild worden,  de wijn pakt smaken op van zijn door de omgeving. Door geen toevoeging van sulfiet en doordat de wijnen niet gefilterd is blijft de wijn vaak in de fles nog smaken aanmaken. Ongefilterde smaken zoals aardse, animale tonen en stallige geuren kunnen in eerste instantie als onaantrekkelijk beschouwd worden. 
Laat de wijn dan ook eerst in je glas ontwikkelen voordat je hem proeft. Je gaat vanzelf deze unieke wilde wijnen lekker vinden. Overal het algemeen vinden wij de geur minder aantrekkelijk (stallig) dan de smaak van de wijn zelf! Proef de wijn dus eerst goed voordat je een oordeel velt.

Jonge natuurwijnen zijn over het algemeen daardoor ook al een stuk voller van smaak. “ rauw met een stoer randje” fruitaroma’s die rijper zijn als appel bij wit en kers bij rood maar ook natuurlijke aards kanten!

Wat is sulfiet?

 Sulfiet is verzamelnaam voor alle stoffen met zwavel. Zwavel is een natuurlijk voorkomend mineraal in de aarde wat door middel van verbranding omgezet kan worden naar een poeder, dit poeder wordt gebruikt bij wijn en andere levensmiddelen. Sulfiet komt daarnaast ook nog natuurlijk voor in bepaalde planten, bijvoorbeeld in de lookfamilie. Ook ontstaat sulfiet van nature tijdens het fermentatieproces, vandaar dat wijn zonder sulfiet niet bestaat. 

Waar zit sulfiet in?

Bij het voedingscentrum vind je een hele lijst.  Denk aan rijp fruit, vruchtensappen, gedroogd fruit als rozijnen, tomatenpuree, suiker, zuurkool, champignons, bouillon en natuurlijk wijn en andere alcoholhoudende dranken.  

Hoeveel sulfiet wordt er gebruikt?

Het sulfiet gebruik in de wijn hangt af van het suikergehalte en wat voor soort wijn het is. Als er meer dan 10 mg/l sulfiet in een product zit moet het verplicht vermeld worden op het etiket. 

De toevoeging van sulfiet in commerciële wijnen is bij rode wijn maximaal toegestaan tot 150 mb/l en bij witte wijn tot maximaal 200 mg/l. Deze maximale hoeveelheden zie je vaak alleen bij goedkope massa wijnen. De meest voorkomende standaard bij natuurwijn is het gebruik tussen 30 en 50 mg/l sulfiet. 

< 2 gram suiker 100 mg sulfiet

2 – < 5 gram suiker 120 mg sulfiet

> 5 gram suiker 170 mg sulfiet

Hoe komt sulfiet in wijn?

Sulfieten kunnen worden toegevoegd aan wijn maar het kan ook natuurlijk ontstaan. 

  • Tijdens de fermentatie van druif naar wijn produceren de gisten sulfieten. Dit kan wel van 10 tot 30 mh/l zijn. Bij commerciele gisten zelfs wel tot 100mg/l.
  • Als toevoeging in de wijn voor het tegen gaan van oxidatie en tegen schimmels in de wijn. 
  • Sulfiet spray in de wijngaarden, dit wordt gebruikt tegen meeldauw. 

Waarom wordt sulfiet gebruikt bij wijn?

Sulfiet heeft veel functies maar het belangrijkste bij het gebruik van sulfiet is het tegengaan van oxideren, de smaak van de wijn blijft daardoor gelijk en veroudert minder snel. Het komt er op neer dat sulfiet de groei van verkeerde gisten tegengaat die de smaak veranderen. De wijn blijft hierdoor langer hetzelfde smaken en lekker fris en fruitig. 

Sinds 2005 is het pas verplicht sulfiet in de Europese Unie te vermelden op het etiket van wijn. Heb je nog flessen van voor die tijd dan zal je vast opgevallen zijn dat het niet op het etiket staat, maar het zit wel degelijk in de wijn. 

 

Wijnen zonder sulfiet

Wil je ook wijnen proeven zonder sulfiet? Ga op avontuur en proef een van onze natuurwijnen. Bijvoorbeeld de Chats uit  Fronton, gemaakt van de négrette druif. Deze wijn is gemaakt door jonge enthousiaste wijnmakers met heel veel ervaring bij bekende huizen in de bordeaux. Zelf hebben zij hun wijnen gemaakt met een knipoog naar de natuur.

Binnenkort zullen er nog veel meer natuurwijnen verschijnen op onze website hou daarvoor ook onze Instagram in de gaten.