Geplaatst op

De mencía: de druif voor rode wijn in Noord-Spanje

De mencía: onbekende rode wijn uit Noord-Spanje

De mencía, of de jaen in Portugal, is een rode druif die bijna alleen in Spanje en Portugal voorkomt. Het is een echte combackdruif: ze wordt steeds meer aangeplant én wordt populairder buiten Spanje en Portugal. In totaal zijn er zo’n 11.000 hectare met de mencía aangeplant. Deze wijngaarden zijn vooral in Noord-Spanje te vinden, in de wijnstreek Galicië. De wijnen van de mencía zijn erg verfijnd en hebben mooie en rijke aroma’s met mooi rijp rood fruit zoals aardbei, framboos en granaatappelpitjes. Mediumbody wijnen die fruitig en aards zijn!

Hoe smaken de wijnen van de mencíadruif?

Van de mencía worden in Noord-Spanje vooral streekwijnen gemaakt. De smaken die in de Spaanse rode wijnen van de mencíadruif zitten zijn bloemig en fruitig met een ‘ruig’ karakter. Het rode fruit zoals aardbei, framboos en granaatappelpitjes gaat samen met rijpe kersen en zwarte peper. De mencía zorgt voor mediumbody wijnen met niet extreem veel tannine. Ook de zuren in deze rode wijnen vallen heel erg mee. De zachte tannine maakt de wijn erg aantrekkelijk. Het alcoholpercentage is prettig en niet al te hoog; 12% tot 14%. Bijna alle wijnen van de mencíadruif zijn monocepages, dat zijn wijnen die van maar één druivensoort gemaakt worden.

Waar worden wijnen van de mencía gemaakt?

De mencía is vooral aangeplant in Noord-Spanje. Hier is ze vooral te vinden in de wijnstreken Galicië en Bierzo. Ook is de mencía in Portugal aangeplant, waar ze de jaen heet. De jaen is vooral te vinden in de Portugese wijnstreek de Dão. Buiten het Iberisch Schiereiland wordt er geen wijn van deze druif gemaakt.

Wijn & spijs: welke gerechten zijn lekker bij rode wijnen van de mencíadruif?

Jarenlang werden de mencíadruiven vooral gebruikt voor tafelwijnen. Veel wijnboeren zijn gaan experimenteren en zijn er kwaliteitswijnen van gaan maken. Dit heeft enorm bijgedragen aan de populariteit van deze Spaanse druif. Lekker bij deze wijnen zijn niet al te lichte gerechten met aanwezige en intense smaken. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke Spaanse paella. Maar denk bijvoorbeeld ook aan lekkere tapasgerechten of lamsvlees, een lokale specialiteit!

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!