Gestoomde oesters met zwartebonensaus
Niks zo romantisch op Valentijnsdag als je lief verrassen met een oester, maar inmiddels dus ook wel een beetje cliché. Heb je een enorme drang om origineel te zijn, maar blijf je toch hunkeren naar die lustopwekkende oester? Ga dit jaar op de Chinese tour met gestoomde oesters met zwartebonensaus. Precies, zoals in Oesters van Nam Kee. Deze oesters lijken als twee druppels op de fameuze oesters van de Amsterdamse Chinees en doen het hart van je geliefde gegarandeerd sneller kloppen.
Het belangrijkste onderdeel in de saus zijn gefermenteerde zwarte boontjes. Dit zijn niet de bonen zoals je ze uit je burrito kent, maar gefermenteerde sojabonen. Die zijn vrij zout en hebben een hele karakteristieke smaak, bomvol umami. Je koopt ze bij de Aziatische supermarkt. Als je daar dan toch bent, koop dan meteen een fles Shaoxing rijstwijn, ook een onmisbaar ingrediënt in de Chinese keuken. Als je dit niet in huis hebt, kun je het ook vervangen door een droge sherry.
Geheel in traditie mag je er natuurlijk een mousserende wijn bij drinken, zoals deze Dotje van Domein Holset. De smaken van rijp fruit gaan heel goed bij de smaak van de zwarte boontjes.
Ingrediënten voor gestoomde oesters
- 1 teen knoflook
- 1,5 cm gember
- ½ rode peper
- 2 bosuien
- 1 eetl. zonnebloemolie
- 1,5 eetl. gefermenteerde zwarte boontjes
- 2 eetl. Shaoxing rijstwijn
- 2 eetl. sojasaus
- snuf kristalsuiker
- 6 oesters
Benodigdheden voor de Aziatische oesters
- Grote stoompan, -mand of -oven
Hoe maak je de Aziatische oesters met zwartebonensaus klaar?
- Pel de knoflook en hak fijn. Schil de gember en hak fijn, hak de rode peper fijn. Hak de bosui in dunne ringen, bewaar het groen en wit apart.
- Verhit de olie in een pan op laag vuur en fruit hierin zachtjes de knoflook, gember, rode peper en het wit van de bosui. Circa 5 minuten.
- Spoel ondertussen de zwarte boontjes even af onder de kraan en hak fijn. Voeg de boontjes na 5 minuten toe en bak 1 minuut mee. Voeg de Shaoxing rijstwijn, sojasaus en kristalsuiker toe en laat het geheel 5 minuten pruttelen.
- Maak ondertussen de oesters open en leg in de stoompan, of -mand. Schep de saus op de oesters en stoom de oesters 3 minuten. Als je een stoomoven hebt, kan je ze ook 5 minuten stomen op 240 °C.
- Leg de oesters op een mooie schaal, strooi het groen van de bosui erover en serveer.