Geplaatst op

Appelcider: alles over deze appelwijn en waarom je Nederlandse appelcider moet proberen

appelcider appelwijn appels

Appelcider: waarom de Nederlandse appelwijn een fantastisch lekker drankje is

appelcider appelwijnWijn wordt niet alleen gemaakt wijn verschillende druivensoorten. Je kunt namelijk ook wijn maken van appels en peren. Appelwijn staat ook bekend als appelcider. Appelcider werd eeuwen geleden veel in Nederland gedronken, maar het is uit de gratie geraakt. Gelukkig is men appelcider blijven maken in Frankrijk (Normandië & Bretagne), in Spanje (Baskenland) en in het Verenigd Koninkrijk.

De laatste jaren kampen veel Nederlandse appelboeren met overschotten met appels. Sommige maakten hier al appelsap van, maar ook een aantal appelboeren en hobbyisten is Nederlandse appelcider gaan maken. De productie van cider in Nederland is nog niet zo groot, maar sinds 2010 is het aantal producenten van appelcider flink gegroeid. Nederland kent geen traditie van cider vanwege het gebrek aan juiste appelsoorten. Voor cider heb je niet alleen handappels nodig, maar ook zogenaamde ciderappels. Ciderappels zoals de notarisappel en de kox/cox zijn appels met tannine in zich, net zoals bij wijndruiven.

Hoe smaakt appelcider?

Appelcider is wijn gemaakt van appels. Bijna alle appelsoorten kunnen hiervoor gebruikt worden. De jonagold, de elstar en de golden delicious, alle appelsoorten kunnen meedoen.

De smaak van appelcider is goed vergelijkbaar met appelsap met minder suiker en die een stuk zuurder is. Appelcider is een friszure alcoholische drank.  Een deel van de suiker is namelijk vergist tot alcohol, waardoor appelcider minder zoet is. Door de vergisting krijgt appelcider ook prik, waardoor het sprankelend is.

Bij appelcider zijn er drie verschillende soorten: de zoete variant, de halfzoete variant en de droge appelcider. Vooral in Frankrijk zie je deze drie verschillende varianten veel. Buiten Frankrijk zijn er vooral de droge varianten te vinden.

Waar komt appelcider vandaan?

appelcider appelwijn appelsAppelcider kan gemaakt worden van bijna alle appelsoorten en uit alle landen waar appels groeien. Van origine komt de appel uit de buurt van de stad Almaty in Kazachstan. De naam van Almaty betekent ook ‘mooie appel’. In Spanje, Frankrijk, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk is appelcider heel erg populair. Elk land en elke regio heeft net een andere smaak en stijl. Zo is de appelcider (apple cider) uit het VK vaak heel droog en ‘straf’ van smaak. Dat is anders dan de appelcider (cidre de pommes) uit Frankrijk, die vaak net een beetje zoeter is dan de Britse variant. De appelcider uit Spanje (sidra) is vaak een beetje zuurder van smaak.

Hoe wordt appelcider gemaakt?

Zodra de appeloogst in de herfst gedaan is en alle appels los van de boom zijn kunnen de appels verwerkt worden. Voor appelsap en appelcider kunnen heel goed de buitenbeentjes worden gebruikt. Appels met gekke vormen of een kleine beschadiging kunnen perfect gebruikt worden voor het maken van appelcider.

Stap 1 | Oogst & persen

Zodra de appels geoogst zijn worden deze in kleine stukken gehakt en geperst. Met het sap dat eruit komt wordt de appelcider gemaakt.

Stap 2 | Fermenteren

Tijdens het fermenteren wordt het suiker in het appelsap omgezet in alcohol. Dit duurt vaak een paar weken. Dit vindt plaats in RVS-vaten.

Stap 3 | Rijpen

Voor het maken van echte appelcider heb je ook ciderappels nodig. Dit zijn stevige appelsoorten met tannine in de schil, net zoals bij druivensoorten die voor wijn worden gebruikt. Tannine zorgt voor een extra krachtige smaak en een langere houdbaarheid. Het rijpen van cider kan op verschillende soorten houten vaten maar ook op de fles.

Welk eten is lekker bij Nederlandse appelcider?

Appelcider is multi inzetbaar, zowel in de zoete als in de hartige keuken. In Normandië bijvoorbeeld wordt cider geserveerd naast een crêpe. Echte droge ciders uit bijvoorbeeld Spaans Baskenland en Engeland worden vaak geserveerd bij hartige gerechten. Het is bij uitstek het perfecte drankje voor bij een uitgebreide borrelplank of bij een salade, bijvoorbeeld voor bij een caesar salade met stukjes appel erin.

Appelcider en vis is ook een gouden combinatie. In Engeland vaak met Fish & Chips, maar denk bijvoorbeeld ook aan mosselen. Dit recept van de BBC uit Engeland voor mosselen en cider is perfect voor in het mosselseizoen.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Wil je appelcider bestellen? Onze Franse cider in een kleine fles is heerlijk voor bij een borrel