Geplaatst op

Wijn & kardemom: welke wijn is lekker bij kardemom?

Wijn en kardemom: welke wijn drink je erbij?

Kardemom wijn Kruiden en wijn gaan vaak heel goed samen. Door te koken met kruiden kun je soms (veel) zout achterwege laten en daardoor gezonden koken. In Nederland zijn we gek op kruiden, vooral basilicum, komijn en rozemarijn worden veel gebruikt in de keuken. Kardemom is een kruid dat nog niet heel erg bekend is, maar wel erg lekker! Het grootste pluspunt: kardemom en wijn gaan heel goed samen!

Kardemom wordt gebruikt in hartige en in zoete gerechten. We kennen kardemom kennen bijvoorbeeld uit de Indiaase keuken, bijvoorbeeld in een curry of in een garam masala. Qua zoete gerechten kennen we kardemom bijvoorbeeld uit koekjes.

Hoe smaakt kardemom?

Kardemom heeft een frisse smaak, wanneer je het gebruikt komt er ook een bloemige toon bij, bijna geparfumeerd. Naast het bloemige heeft kardamom ook een klein beetje citrus in zich.  Kijk wel uit het met gebruik van kardemom, kardemom kan snel overheersend zijn!

Welke wijn is lekker bij kardemom?

De excentrieke en uitgesproken smaak van kardemom vraagt om een wijn die dat niveau kan matchen. Kardamom wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, waar ook goed volle wijnen en licht aromatische frisse witte wijnen bijpassen. Goede wijndruiven voor een witte wijn die bij kardamom past is een wijn van de viognier, rieslingdruif, Torrontes of Albariño.  Vaak hebben deze wijnen mooie en volle smaken die goed samengaan met de sterke en aromatische smaken van de kardemompeul.

Ook krachtige en kruidige rode wijnen gaan goed samen met kardemom. Denk hierbij aan de kruidige wijnen zoals de tempranillo of de primitivo/zinfandel. De wijnen van de primitivo en de tempranillo zijn zwaarder omdat de druif al sterker en krachtiger is en omdat de wijnen vaak houtrijping hebben gehad. Dit zorgt ervoor dat de wijn extra smaak en aroma’s in zich heeft.

Natuurlijk komt kardemom ook voor in toetjes en zoete gerechten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten koekjes en pudding. Het aromatische en citrusachtige van kardemom zorgt dan voor een hele lekkere en authentieke smaak in bijvoorbeeld een pudding, zoals deze lekkere pudding met kardemom. Bij een toetje met kardemom hoort natuurlijk een dessertwijn.