Geplaatst op

Rozemarijn & wijn: alles over het favoriete kruid van Nederland en wijn!

Wijn en rozemarijn: welke wijn past er bij het lekkerste kruid van Nederland

rozemarijn wijn kruidRozemarijn is één van de bekendste kruidensoorten. Vaak wordt ze gegeten met bijvoorbeeld aardappeltjes uit de oven. Rozemarijn is een aromatisch kruid dat vooral veel in Mediterrane landen, zoals in de Franse, Spaanse en Italiaanse keuken. De smaak van rozemarijn, die een zoet aspect heeft en soms iets wegheeft van zoethout. Rozemarijn heeft een sterke smaak.

Rozemarijn is niet alleen heel erg lekker in veel Europese keukens. Het kruid is heel gezond, zo is het goed voor je bloedsomloop en je lever en nieren. Daarnaast is rozemarijn ook heel erg goed voor je spijsvertering. Dit komt doordat rozemarijn vet afdrijft, waardoor je minder klachten hebt.

Hoe gebruik je rozemarijn?

Rozemarijn kun je goed gebruiken bij gerechten die langer moeten koken, zoals ovenschotels en stoofpotten. Een heel bekend gerecht dat goed past bij rozemarijn zijn krieltjes (kleine aardappels). Wie een rozemarijnplant in de tuin of op het balkon heeft staan kan met gemak een takje van de struik afknippen. Deze kun je in z’n geheel in de pan of op de ovenschaal leggen. Doordat de aromatische smaak sterk is heb je weinig nodig om je gerecht extra lekker te maken.

Welke wijn is lekker bij rozemarijn?

Rozemarijn gaat goed met rode wijn én met witte wijn, maar rode wijn past het alle beste bij rozemarijn. Zeker de rode wijnen uit het de wijnstreken rondom de Middellandse Zee, zoals de Rhône, Toscane en de Pays d’Oc (Languedoc). Deze rode wijnen worden bijvoorbeeld gemaakt van de sangiovese, de syrah en de grenache. Deze blauwe druivensoorten zijn sterk en intens van smaak, maar hebben ook een klein zoetje. Zeker in een wijn uit de Rhône, waar veel de grenache gebruikt wordt en een Chianti (uit Toscane en van de sangiovesedruif).

Witte wijn en rozemarijn is ook een lekkere combinatie! Denk hierbij wel aan een stevige witte wijn die aromatisch is. Denk bijvoorbeeld aan de bekende chardonnaydruif en de onbekende roussannedruif. Deze wijnen zijn bloemig en hebben een licht aromatische smaak, die goed samengaat met de smaken van rozemarijn.

Gerechten met rozemarijn: lekkere recepten met rozemarijn

Rozemarijn en aardappelen zijn een gouden combinatie. Zeker naast een mooi stuk vlees is het een lekker bijgerecht. Niet alleen past de rozemarijn goed bij de rode wijn, ook een mooi stuk vlees, zoals biefstuk of rollade erg goed bij rode wijn.

Niet alleen gaat rozemarijn erg goed met aardappels, maar ook met kip! Rozemarijn met kip: een geweldige smaakcombinatie. Het geeft een Zuid-Franse tint aan het gerecht. Deze variant past het beste bij een stevige witte wijn, denk bijvoorbeeld aan de chardonnaydruif of een wijn van de roussanne uit het Zuiden van Frankrijk. Hier staat een lekker recept voor kip met rozemarijn