Geplaatst op Geef een reactie

Ben je dol op de Thaise keuken? Lees hier alles over de regionale Thaise keuken!

De Thaise keuken en de regionale keukens van Thailand

thais etenWie net een beetje komt kijken in de Thaise keuken, is hoogstwaarschijnlijk bekend met pad Thai en groene curry. Maar wist je dat ze dat soort curry in het Noorden van Thailand niet eens eten? En dat je in het Zuiden juist bijna nergens goede mango sticky rice kunt vinden? Als je de Thaise keuken over één kam scheert, mis je een heleboel regionale lekkerheden. Wij zetten de regionale gerechten voor je op een rij.

Grofweg wordt er vaak gesproken van de Noord-Thaise en de Zuid-Thaise keuken. Eigenlijk is deze verdeling nog steeds te algemeen, want elke stad heeft weer z’n eigen specialiteiten, maar je moet toch ergens beginnen. In het midden van Thailand (waar Bangkok ligt) heeft men toegang tot ingrediënten uit beide regio’s en het is dan ook niet voor niets een culinair walhalla. Publieksfavoriet pad Thai komt oorspronkelijk uit Ayutthaya (ook in het midden), maar is inmiddels door heel het land verkrijgbaar.

Noord-Thailand

Het Noorden van Thailand grenst aan Laos en Myanmar, en heeft dus ook veel overeenkomsten met het eten uit die landen. Thaise curry’s zoals je die gewend bent zijn hier nauwelijks te vinden. Hier vind je minder kokosmelk, maar wel een overvloed aan verse kruiden die zorgen voor frisse smaken. Ook wordt er veel vlees gegeten, omdat er nauwelijks vis in de buurt zwemt. De Thaise keuken staat bekend om de perfecte balans tussen pittig, zout, zoet en zuur, in het Noorden is alles nog net een tikkeltje zuurder. Die smaken gaan goed samen met een frisse wijn met citroentonen, zoals deze Luna Turchese.

De basis voor de Noord-Thaise keuken is kleefrijst. Dit heeft een hele andere (kleverige, zoals de naam al doet vermoeden) structuur dan normale witte rijst en groeit perfect in Noordelijke klimaat. Het populaire mango sticky rice is misschien wel het meest bekende gerecht uit de streek. De rijst wordt op smaak gebracht met kokosmelk en suiker, wat dit het perfecte toetje maakt van elke maaltijd. Al wordt het vooral als snack tussendoor verkocht. In het Zuiden kun je het inmiddels op toeristische plekken bestellen, maar de rijst is nooit zo goed als in het Noorden.

Een ander populair gerecht is som tum, ook wel bekend als papayasalade. Jonge papaya gaat in de vijzel met o.a. gedroogde garnalen, vissaus, limoensap en knoflook. Megafris, en daardoor de perfecte begeleider van pittig eten. Daar weten ze hier namelijk ook wel raad mee. De van oorsprong Laotiaanse ‘salade’ laab of larb kan namelijk flink pittig zijn. Salade even tussen aanhalingstekens omdat het hoofdbestandsdeel vlees is, al dan niet rauw. Daar zou menig fitgirl natuurlijk van steigeren, maar wij krijgen er geen genoeg van. Wederom op smaak gebracht met vissaus, limoensap en knoflook, maar ook een flinke dosis peper en het geheime ingrediënt: geroosterde rijst. Gestoomde kleefrijst eet je on the side.

Mocht je ooit in het Noorden van Thailand zijn en de geur van gebarbecued vlees ruiken, ren daar dan meteen op af. Grote kans dat het sai oua is, de regionale worst. De vulling wordt gemaakt van varkensvlees dat op smaak wordt gebracht met flink wat rode chili en citroengras, wat de vettige worst iets frisser maakt. Zo kan je altijd meer op dan je in eerste instantie dacht.

Hunker je toch naar die kokosmelkcurry? Bestel dan khao soi: een romige noedelsoep op basis van kokosmelk en kruidige currypasta. Meestal geserveerd met een malse kippenpoot bovenop. En naast de gekookte noedels in de soep, liggen er ook nog knapperig gefrituurde op. Een ware hemel voor de koolhydraatliefhebber.

De Zuid-Thaise keuken: het gebied van de Thaise curry’s

In het Zuiden vind je alle bountystranden en dus ook de lekkerste vis, octopus en al het andere dat uit de zee komt. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van kokos, zowel in curry’s als in andere hartige gerechten en desserts. De curry’s zijn een stuk dikker dan bijvoorbeeld de eerder genoemde khao soi, wat meer de structuur van een soep heeft. Ook is het eten hier een stuk pittiger en zouter dan als je naar boven afreist. Daarbij drink je het beste een glas bloemige riesling.

De curry’s kunnen hier dan ook gekmakend pittig zijn. Zorg vooral bij de groene variant dat je genoeg rijst bestelt om je mond te blussen. Al kan de rode ook soms pittig uit de hoek komen. Beide worden gemaakt op basis van currypasta met flink wat pepers, maar zijn ook heerlijk romig door de kokosmelk. Gele curry is een stuk milder en bijna zoet, hier proef je de kokos heel goed. Massaman curry smaakt bijna Indiaas door het gebruik van specerijen als kardemom en steranijs. Dit gerecht is overgewaaid uit Maleisië, waar je veel Indiase invloeden terugvindt. De curry wordt gemaakt met rundvlees en aardappels, waar de smaken heerlijk in trekken.

Dat ze in het Zuiden heel goed zijn met pittig, wordt maar weer eens bewezen met de droge curry guang kua kling. Droog omdat er naast de ultiem spicy currypasta géén vocht bij gaat. Geen kokosmelk, geen water, niks! De currypasta bak je samen met het gehakt in de pan tot alle smaken helemaal in het gehakt zijn getrokken. Waanzinnig lekker. Waanzinnig pittig. Als je van pittig houdt, check dan ook deze vurige gerechten. 

Ook kun je op de eilanden in het Zuiden van Thailand heel veel vis vinden. In z’n geheel gestoomd of gefrituurd met Thaise basilicum, chili, knoflook of citroengras, maar ook in de curry. Thai gaeng som is een soepige curry die vrij zuur is. Gaeng tai pla is een vissoep die in het Zuiden veel wordt gegeten. Door de lokale bevolking dan, voor toeristen is het soms iets te avontuurlijk omdat er ook vissige ingewanden in zitten. Als je je daar even overheen kan zetten heb je wel een heerlijke lokale specialiteit te pakken!

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons kun je de lekkerste kleine flessen wijn kopen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *