Geplaatst op

Alle Aziatische dumpling op een rijtje

Alle Aziatische dumplings op een rij

Ooit wezen dimsummen? Dan is de kans groot dat het je totaal begon te duizelen toen de menukaart in je handen werd gedrukt. Waar begin je, met al die soorten dumplings? Ga je voor gestoomd, gebakken of gefrituurd en welke vulling is het lekkerst? En dat zijn alleen nog maar de Chinese dumplings! Kortom, het is hoog tijd voor een overzicht van de meest populaire soorten, zodat jij straks elke (take-out) kaart de baas bent.

Gyoza: de Japanse krokante dumpling

gyoza halfes japanse dumpling wijn Deze Japanse dumpling is misschien wel de meest populaire van allemaal. Het ronde deeg wordt gevuld met gehakt (meestal van varken) of een vegetarische vulling. Wat hem zo ontzettend lekker maakt, is dat je hem kookt of stoomt, en vervolgens aan één zijde knapperig bakt. De combi van het knapperige deeg in combinatie met het zachte deeg en de sappige vulling zorgt ervoor dat je voor altijd wil blijven eten. Zelf gyoza maken? Check hier ons recept.

Jiaozi: de Chinese krokante dumpling

De Chinese jiaozi heeft veel weg van de Japanse gyoza, niet zo gek ook want de gyoza is komen overwaaien uit China. Dit is dus misschien wel de OG onder de dumplings. Ook hier bestaat de vulling meestal uit varkensvlees, alleen zijn de smaakmakers iets anders. De vulling wordt vaak heel sober gehouden, zodat het sappige varkensgehakt het beste tot z’n recht komt. Ook worden ze niet altijd gebakken, je bestelt in China vaak enorme borden gestoomde dumplings waar je dan zelf een dipsaus bij kunt samenstellen.

Wonton: de dumpling voor in de soep

Ook favoriet bij de Chinees: wontonsoep. Wontons worden gemaakt van dunner en glibberiger deeg dan bovenstaande dumplings en worden meestal geserveerd in een soep of saus. Dat kan een simpele kippenbouillon zijn, maar ook een pittige, vuurrode saus zoals in de provincie Szechuan. Vaak zit er relatief weinig vulling in het deeg, zodat je optimaal kunt genieten van het deeg en de saus of soep waar het in komt.

Har gaw: dumplings met garnalen!

Als je gaat dimsummen, bestel dan áltijd har gaw: doorzichtige dumplings met een vulling van garnalen. Ze zijn doorzichtig omdat het deeg niet met tarwebloem, maar met zetmeel en maizena wordt gemaakt. Dat is thuis heel moeilijk na te bootsen. Er gaat kokend water door het deeg en je moet snel zijn, anders breken de vellen. Laat dat dus maar aan de professionals over. Lekker met sojas- en chilisaus.

Siu mai: de open dumpling

Deze sierlijke dumplings zijn van boven open, zodat er extra veel gehakt in past. Extra genieten dus! Vaak worden ze met varkensgehakt gemaakt, maar soms ook met garnaal. Als kerst op de taart gaat er vaak nog een heel klein beetje wortel op. Daar proef je niet zo veel van terug, maar het staat prachtig.

Xiao long bao: de dumping uit Taiwan

Door de Taiwanese keten Din Tai Fung heeft de xiao long bao, of soepdumpling, wereldfaam verkregen, maar oorspronkelijk komt deze dumpling uit Shanghai. En nee, het is geen dumpling die in soep drijft. De soep zit in de dumpling! De bouillion is zo gelatineus dat hij op kamertemperatuur opstijft. Daar worden blokjes van gesneden die samen met de vulling in het deeg wordt gevouwen. Zodra je de dumpling stoomt, smelt de bouillion en komt er goddellijke soep uit je dumpling lopen. Kijk wel uit dat je je mond niet brandt.

Het wordt een beetje saai, maar ook deze dumpling is vaak gevuld met varkensgehakt. Al bestaan ze ook met kip en zelfs krab, maar die laatste is vaak duur en tipt qua smaak lang niet aan de varkensvariant. In Nederlandse restaurants zijn deze dumplings eigenlijk nooit zo lekker als in Azië, maar zelf maken is een heel leuk weekendkarwei!

De Koreaanse dumpling: de mandu

De Koreaanse mandu is vergelijkbaar met de gyoza of jiaozi en kan verschillende vullingen bevatten – van vlees tot vegetarisch. Een van de vullingen die je in andere landen niet vaak tegenkomt is kimchi. Het deeg is iets anders dan de Japanse en Chinese variant, iets dunner en heeft bijna iets weg van wontondeeg. Ook kun je een mandu soms herkennen aan de manier waarop hij wordt gevouwen. Vaak is dat namelijk in een ronde vorm, een beetje zoals tortellini. De vorm is echter geen harde eis, het belangrijkst is dat de dumpling uit Korea komt. Hier lees je alles over de Koreaanse keuken!

Pangsit: de Indonesische dumpling

De Indonesische pangsit is met stip op één de beste borreldumpling, hij wordt namelijk gefrituurd. Gevuld met varken, kip, garnaal of vegetarisch. Wat er in zit maakt ons geen donder uit, als hij maar wordt geserveerd met ordinaire chilisaus en een ijskoud glas mousserende wijn, bijvoorbeeld deze fruitige crémant uit Luxemburg. Heerlijk!

Momo: de dumpling uit de Himalaya 

Momo’s worden gegeten in Nepal, Tibet, Noord-India en Bhutan en zijn van alle dumplings misschien wel het meest sappig. Vooral omdat er lekker veel vulling in gaat, vaak lam of geit, maar ook kip of varken of groente. De vulling wordt sterker op smaak gebracht dan de gemiddelde dumpling. Er gaat vaak ui, knoflook en gember door. Korianderhaters opgelet: dit kruid zit er meestal ook in. De dipsaus is ook een tikkeltje anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Die is op basis van tomaten, die samen met ui, knoflook en specerijen heel fijn wordt gemalen.

Bánh bôt loc: de Vietnamese dumpling

De Vietnamese bánh bôt loc is bijna te mooi om op te eten. De doorzichtige dumpling wordt gemaakt van tapiocabloem en wordt vaak gevuld met hele garnalen, die door het deeg prachtig te zien zijn. Al bestaan er ook varianten gevuld met buikspek. Hoe dan ook worden ze meestal geserveerd met vissaus en gebakken uitjes (!), wat sowieso al een reden is om hier héél snel een portie van te eten.

Dumpling als toetje: de modak

En als toetje nog een zoete dumpling uit India: de modak. Het deeg wordt meestal gemaakt van rijstbloem, wat net als het deeg voor de har gaw moeilijk te vormen is. Mocht je deze kant-en-klaar vinden, sla dan groots in! De vulling wordt gemaakt van kokos en jaggery. Jaggery is Indiase ongeraffineerde suiker die wordt gemaakt van suikerriet of kokospalm. Lastig te vinden, maar Indonesische gula djawa komt qua smaak in de buurt. De smaak is donker en bijna stroperig, deze dumpling heeft geen dipsaus meer nodig!

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een kleine flessen wijn voor bij je wijnproeverij?