Geplaatst op

Recept voor makkelijke Japanse misosoep & riesling

wijn miso misosoep

Recept | Makkelijke Japanse misosoep

wijn miso misosoepWie in Japan is, ontkomt er niet aan: een kommetje misosoep bij zo ongeveer elke maaltijd. Welk tijdstip het ook is, van ochtend tot avond is misosoep een favoriete afsluiter om de maag weer tot rust te brengen. Meestal licht gevuld met blokjes zijden tofu, bosui en misschien wat zeewier, maar voeg er noedels en spinazie aan toe en je hebt een volwaardig avondmaal. Zoals in dit recept dus. Welk soort miso je gebruikt, maakt niet zo veel uit. Hoe donkerder hoe sterker de smaak, kies gewoon wat jij het lekkerst vindt. Alles over Japanse miso lees je trouwens hier.

De basis voor misosoep is dashi – een bouillon gemaakt van kombu (zeewier) en katsoubushi (gedroogde, gerookte tonijn) waar je misopasta doorheen roert. Laat die ingewikkelde termen je niet afschrikken, want echt, het is zo gemaakt. Elke zelf respecterende Aziatische supermarkt verkoopt instant dashipoeder, mocht je het toch niet aandurven om je eigen bouillon te maken. Oh en nog meer goed nieuws: bij misosoep is slurpen totaal geoorloofd. De soep wordt traditioneel alleen met stokjes geserveerd om de vaste ingrediënten te eten, voor de soep zet je de kom zo aan je mond. Lekker makkelijk.

Wijntip: De rokerige smaak van dashi in misosoep gaat heel goed samen met de fruitige tonen in deze Nederlandse Ludique Johanniter.

Recept voor twee personen

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor makkelijke Japanse misosoep
Dashi

 • 20 gram kombu (ongeveer 10 bij 20 cm)
 • 10 gram katsuobushi
 • 750 ml dashi (zelfgemaakt volgens recept hieronder, of kant-en-klaar)
 • 3 eetlepel misopasta
 • 200 gram sobanoedels
 • 300 gram zijden tofu
 • 1 bosui
 • 400 gram spinazie

Hoe maak je Japanse misosoep klaar?

Dashi

 1. Knip de kombu in kleinere stukken en doe in een pan met 750 milliliter water. Breng zachtjes aan de kook en haal zodra het water kookt de kombu eruit. Doe de katsuobushi in de pan en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur uit en laat de katsuobushi 10 minuten weken. Zeef de bouillon en bewaar.

Soep

 1. Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Kook hierin de sobanoedels zoals aangegeven op de verpakking. Haal de noedels met een tang uit het water, doe in een zeef en spoel af onder de koude kraan zodat ze niet doorgaren.
 2. Kook in hetzelfde water de spinazie circa 1 minuut. Doe dit eventueel in delen. Giet af en zet apart.
 3. Breng de dashi aan de kook. Doe de miso in een kommetje, schep hier 1 soeplepel van de dashi bij en meng tot een papje. Doe dit papje bij de miso. Op deze manier mengt de miso goed door de dashi en krijg je geen klontjes.
 4. Snijd de tofu in blokjes en de bosui in dunne ringen. Verdeel de noedels, spinazie en tofu over 2 kommen. Giet hierop de bouillon en maak af met de bosui.

Wil je nog meer genieten van wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes, geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!