Geplaatst op Geef een reactie

Wijn-Spijs combinaties uit de Franse keuken: Hoofdgerechten

 

De Franse Keuken: Hoofdgerechten Wijn Spijs

Bonjour! Deze blog gaan over de Franse keuken. Eerder in deze editie over de Franse keuken namen we bekende Franse voorgerechten door en welke wijn hier het best een aanvulling op is. Maar de Franse cuisine heeft vooral ook klassieke hoofdgerechten. Zoals de boeuf bourguignon, canard rôti, bouillabaisse of natuurlijk de coq au vin. Naast dat er wijn in enkele van deze gerechten gebruikt wordt kan een goed glas wijn ook een mooie aanvulling zijn op het gerecht. 

Waant u zich met deze blog weer even in de Franse sferen en leer de Franse Savoir vivre betreffende Franse hoofdgerechten.

Coq au vin

De “Coq au vin” een specialiteit uit de Franse keuken die de twee hoofdpilaren van de Franse keuken tentoonstellen, wijn en verse producten. Oorspronkelijk is dit gerecht ontwikkeld om het taaie vlees van een oude haan eetbaar te maken. De wijn die wordt toegevoegd is hier het essentiële ingrediënt voor. De wijn zorgt namelijk niet alleen voor de smaak maar door zijn zuren maakt hij het vlees malser zonder enige vorm van verhitting te gebruiken. Om dit gerecht te maken hebben we de volgende ingrediënten nodig: Een typische wijn uit de bourgogne streek, zoals een pinot noir, een wat taaier gevogelte (het liefst natuurlijk haan), verse winterse groenten zoals paddenstoelen, knoflook, wortel en zilver ui, spek, laurierblad, verse kruiden zoals tijm en peterselie en een mengsel van half boter en half bloem. Een goed passende uitleg is te vinden op de onderstaande bron. Een bijpassende wijn is een middelzware rode wijn uit de bourgogne zoals een côtes du rhône. Deze wijn is een uitstekende keus omdat de coq au vin de smaak van de wijn niet overtreft. 

Canard à l’oranges

De oorsprong van dit gerecht is al eeuwen een discussiepunt. Zo claimen enkele bronnen dat het een gerecht is afkomstig uit Italië waar andere bronnen zeggen dat het gerecht is ontstaan in Parijs. Waar geen discussie over mogelijk is is hoe lekker dit gerecht is. Wat er nodig is voor dit gerecht is een eendenborst, 30 g boter, een theelepel honing, rasp en sap van een sinaasappel, cognac (sinaasappellikeur) en 150 g crème fraîche. Begin met het kruislings insnijden van het eendenvet en braad de eend 5 min per kant op hoog vuur en 2 min per kant op middelhoog vuur waar je het vet steeds op de eend schept. Kort voor het einde van het braden smeer de eendenborst in met honing en voeg een grote scheut sinaasappellikeur toe om de eend mee te flamberen. Haal de eendenborst uit de pan maar laat het vocht erin. Stop bij het braadvocht de sinaasappelsap en rasp. Roer de crème fraîche erdoor en laat de saus zacht inkoken. Giet de saus over de eendenborst of serveer apart. De wijn die het beste bij dit gerecht gegeten kan worden is de mafesousa een mooie witte wijn, uit ons assortiment. Deze wijn breng een balans aan in het gerecht door wel het honing achtige naar boven te halen maar aan de andere kant ook het frisse in de wijn uit te lichten. 

Steak bordelaise

Een gerecht wat in elke Franse bistro te vinden is, is de streak bordelaise. Ook Wel een entrecôte met rode wijnsaus. Klassiek wordt dit gerecht geserveerd met friet of wit stokbrood. Ook voor op dit gerecht zijn eindeloze variaties gepubliceerd. Een van de meer klassieke versies kunt u vinden in onderstaande bron. In deze versie wordt haarfijn uitgelegd wat u nodig heeft en hoe dit gerecht te bereiden valt. Een wijn die perfect is bij zo’n stevig gerecht is een wijn die rijk is aan tannine. Deze keuze wordt geadviseerd omdat de tannine nog aanwezig zijn na het eten van de steak en sjalotjes. Een klassieke bordeaux is dan al snel de keuze die de steak bordelaise niet laat overtreffen. 

 

Bon appétit!

 

Bronnen

  • Attention Required! | Cloudflare. (z.d.). Masterclass. 
  • Benayoun, M. (2020, 5 augustus). France: Duck à l’Orange. 196 flavors.
  • Gerard, C. (2013, 7 december). Steak Bordelaise. Food & Wine. 
  • Leegsma, G. (1988b). Franse keuken (1ste editie). Rebo Productions B.V.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *