Geplaatst op Geef een reactie

Wijn-Spijs combinaties uit de Franse Keuken: Voorgerechten

De Franse Keuken: voorgerechten Wijn-Spijs

Bonjour! In deze blog wordt er meer verteld over de Franse keuken. Frankrijk is een land van een rijke cultuur, mooie wijnen maar ook een fantastische cuisine. Dit laatste berust niet alleen op de veelvoud aan eerste klasse producten en sterrenkoks maar de Franse Savoir vivre speelt hier ook zijn grote aandeel in. Een land vol fijnproevers met een bourgondische levensstijl. 

De Franse cuisine staat wereldwijd bekend om zijn klassieke gerechten. Enkele klassiekers uit de Franse keuken, kent u vast wel. Zoals de Franse uiensoep, canard à l’orange, coq au vin of natuurlijk de boeuf bourguinon. Elke streek kent zijn eigen specialiteiten en zelfs op regionaal niveau bevinden zich gastronomische specialiteiten. Niet alleen de Franse cuisine is een van de hoofdpilaren van deze bourgondische cultuur, ook wijn speelt hier een grote hoofdrol in. 

Net als de klassieke Franse gerechten heeft Frankrijk ook klassieke wijnen. Van Champagne tot aan de Bourgogne, de Provence, de Alsace en Loire, uitgestrekte wijngaarden met uitstekende wijnen strelen ieders verlangen. 

De wijnspijscombinaties zijn eindeloos. Het talent om wijn te combineren met de cuisine is de Fransen met de paplepel, of beter gezegd la cuillère, ingegoten. Wijn wordt niet alleen gedronken ter aanvulling op het avondmaal, wijn wordt er ook voor gebruikt. 

Soms willen we dit stukje Frankrijk ook thuis naar boven halen, maar welke wijn-spijs combinaties het best zijn bij welk voorgerecht is af en toe een raadsel. 

Waant u zich met deze blog even in Frankrijk en leer de Franse Savoir vivre.

Escargots Bourguignonne

Een wel bekend maar vaak gevreesd voorgerecht zijn de escargots. Deze wijngaardslak vind je vrijwel zeker op elke kaart in een frans restaurant. Een delicatesse die je thuis vrijwel moeiteloos maakt. Escargots zijn te koop in een normale supermarkt maar voor betere kwaliteit is een goede slakkenboer zeker aan te raden. De ingrediënten die je nodig hebt om een escargots bourguignone op tafel te zetten zijn de volgende: Escargots, 6 per persoon, Escargots huisjes, 3 teentjes look, 1 sjalot, 50 gram boter (per 6 slakken), verse peterselie, zout, verse peper. Na het verzamelen van alle ingrediënten begint het kookproces. Verwarm de over voor op 225 graden. Begin met het fijnsnijden van het sjalotje en de peterselie. Meng in een kom de boter, peterselie, sjalot, een flinke dosis zout en wat verse peper. Pers hierboven ook de look en meng alle ingrediënten grondig. Proef het botermengsel om te kijken of het meer zout, peterselie of knoflook nodig heeft. Pak de slakkenhuisjes en vul deze met een slak en het botermengel tot hij helemaal vol zit. Herhaal dit proces totdat alle huisjes vol zitten. Rooster in de over voor 20 min.

De rokerige en volle smaak van de escargot is perfect te combineren met een frissere wijn met mooie zuren zoals een Riesling. Snij ook wat stukjes stokbrood erbij om de smaak te neutraliseren voordat een nieuwe slok of escargot genomen wordt. Hierdoor blijven de smaken elkaar versterken zonder dat het elkaar overtreft. Kijk voor een mooie Riesling in ons assortiment, zoals de Kox of de Mertz.

Coquilles Saint-Jacques au Champagne

Dit fantastische voorgerecht is perfect voor een chique diner of als aperitief op een soirée. Een bubbel om mee te beginnen is natuurlijk altijd een feestelijk begin! Verzamel alle ingrediënten: Sint-jakobsschelpen, 2 kruidnagels, 3 sjalotjes, verse tijm, peterselie en laurier, een fles bubbels en room. Zorg ervoor dat de schelpen schoongemaakt zijn en de coquille los is. Maak de bouillon door de sjalotjes fijn te hakken en in een pan te doen samen met de kruidnagels, verse kruiden en een flinke scheut bubbels, voeg de coquilles toe. Laat dit inkoken voor 2 tot 3 minuten. Zeef de bouillon uit in een grote kom en houd de coquilles warm. Roer de room door de bouillon heen en kook licht. Leg de coquille op een schelp en schenk een eetlepel roomsaus eroverheen.

Serveer dit gerecht meteen met een goed glas bubbels erbij. Bijvoorbeeld een glas ‘Dotje’ van wijndomein Holset. Deze wijn is tevens ook te vinden in ons assortiment. 

Franse uiensoep :

Het laatste voorgerecht is erg toegankelijk en wereldberoemd. ‘De’ Franse uiensoep. Er zijn veel variaties op deze uiensoep maar de klassieke versie is toch de favoriet. Zoals vele gerechten in de Franse keuken zijn ze vaak simpel maar met een complex smaakpalet. Voor dit gerecht heb je natuurlijk witte uien nodig, 3 teentjes look, verse tijm, bloem, suiker, runderbouillon, laurierblaadjes, droge witte wijn, stokbrood van een dag oud en gruyère. Begin met en snijden van de uien in hele dunne ringen. Smoor deze 30 min, in een pan met olijfolie en een klontje roomboter, tot ze goudbruin zijn. Voeg hier ongeveer halverwege de verse tijm toe en 1 eetlepel suiker. Als de uien geslonken zijn en goudbruin zijn voeg je 2 eetlepels bloem toe en mix je heel goed tot alle uien bedekt zijn met de bloem. Blus meteen af met een flinke scheut wijn en roer snel door zodat er een dikke massa ontstaat. Voeg de laurier toe en de runderbouillon en laat heel langzaam koken. Het liefst kook je de soep 45 tot 50 minuten en laat je het rusten voor de dag erna zodat de smaken nog meer geïntegreerd worden. Ten slot vul je een soepkom met soep en leg je hier een sneetje stokbrood in. Rasp de gruyère ruim over het brood en de soep heen en rooster in de oven voor 15 min.

Serveer deze soep met een heerlijke glas Ludique Johanniter uit ons eigen assortiment. Deze wijn gaat ui(t)stekend bij deze soep door zijn milde zuren en fruitige tonen. Bon appétit!

 

Bronnen:

  • Leegsma, G. (1988). Franse keuken (1ste editie). Rebo Productions B.V.
  • van der Rijst, M. (z.d.). Wijn & de Franse keuken. Wijnhandel Schoemaker. 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *