Geplaatst op Geef een reactie

10x zelfgemaakte recepten voor de Franse borrelplank: charcuterie

Charcuterie: Recepten voor dé Franse borrelplank

Bonjour! Wie denkt aan de Franse borrel denkt natuurlijk aan de charcuterie! De rijk belegde borrelplank bestaande uit verschillende soorten vlees, tafelzuur en vers brood. In de voorgaande blog is er uitgebreidt ingegeaan op de geschiedenis van de charcuterie, over hoe je zo’n borrelplank samengesteld en welke wijnen het best bij de charcuterie passen. Er zijn talloze heerlijke vleeswaren die je kan kopen bij de supermarkt in de delicatessenwinkel of bij de slager. Maar het lekkerste is natuurlijk om zelf aan de slag te gaan en met eigengemaakte hapjes te borrelen. In deze blog leggen we twee recepten uit die je thuis kan maken om jouw charcuterie nog lekkerder te maken!

Rilette van varkensvlees

Rillette is van oorsprong een boerse franse lekkernij. Vroeger, net als bij de coq au vin, was het recept bedoeld om taai vlees malser te maken. Varkensvlees wordt oorspronkelijk gebruikt om een rillette mee te maken maar we zien steeds vaker dat er ook eend, gans of konijn wordt gebruikt. Het maken van rillette is niet zo moeilijk het vergt alleen veel geduld en tijd. In de bronnenlijst is een goed recept te vinden die stap voor stap uitlegt hoe je een heerlijke rilette zelf kan bereiden. Om de rilette op smaak te maken kan je er voor kiezen knoflook, kruidnagel of een andere specerij bij te doen die de rilette iets meer pit geeft.

Wildterrine

Een terrine is van oorsprong de vorm waarin dit gerecht klaargemaakt wordt. Veel mensen denken daarom dat een terrine en een paté hetzelfde is omdat hij in dezelfde bakvorm gemaakt wordt. Echter zit er toch echt een verschil in deze gerechten. Een terrine is uit origine ook een boerse franse lekkernij bestaande uit vlees, wild en gevogelte. Naast vlees bevat een terrine altijd kruiden, sterke drank en is omhuld met een dikke speklaag. Er wordt geadviseerd om een terrine ruim daags voor het serveren te maken zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen en de terrine kan opstijven. In de onderstaande bronnenlijst vind je twee goede recepten om zelf een terrine te maken. Net als bij de rillette is het een kwestie van het op smaak brengen van het gerecht en het geduld hebben. Zo wordt het vlees het malst en het lekkerst op het moment van eten.

Seacuterie: charcuterie met vis

Ben je geen vleeseter? Probeer dan zeker eens de nieuwe foodtrend seacuterie! Het is in feite hetzelfde als een borrelplank met charcuterie, maar dan met visgerechten. De lekkerste gerechten voor je eigen seacuterie borrelplank vind je in ons blog over seactuerie & wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *