Geplaatst op Geef een reactie

Wijnspijs combinaties voor dé Franse borrelplank: Charcuterie

Charcuterie: dé Franse Borrelplank met lekkere soorten vlees

Bonjour! Wie denkt aan de Franse borrel denkt aan de kazen en natuurlijk aan de Charcuterie. De rijk belegde borrelplank bestaande uit verschillende soorten vlees, tafelzuur en vers brood. 

Het woord charcuterie is afgeleid van de woorden ‘chair’ wat vlees betekent en ‘cuit’ wat gegaard betekent. Een charcuterer bereidt het vlees waar een slager rauw vlees verkoopt zonder dit te bereiden. Door het gebrek aan koeling kon het vlees niet lang bewaard worden, door het bewerken van het vlees kon dit wel. Meerdere technieken werden toegepast om het vlees te bewaren, zoals het garen van het vlees door middel van vet zoals het geval is bij confits en terrine of met behulp van een zoutlaag zoals dat bij rauwe ham het geval is. 

Tegenwoordig zijn er wel koelingen en vriezers en zijn deze twee beroepen vrijwel volledig verdwenen. De meeste slagers bereiden nu ook hun vlees. Denk hierbij aan de veelvoud aan patés, gegaarde vleeswaren of worsten die te kopen zijn bij de slager. 

Vlees voor op de borrelplank

De officiële charcuterie bestond volledig uit varkensvlees maar vaak wordt er ook wild en rundvlees gebruikt. In supermarkten, maar ook bij delicatessenwinkels, op de markt of bij de slager zijn verschillende soorten bewerkt vlees te vinden. Het maken van eigen bewerkte vleessoorten zoals in een rillettes, foie gras of paté is ook erg lekker, en zeker een goede aanvulling op deze borrelplank. In een komende blog wordt hier meer aandacht aan besteed. Hieronder staan een aantal ideeën om uw eigen charcuterie samen te stellen.

 • Rillettes van Gans (zelf maken of bij de delicatessenwinkel)
 • (Wild)paté (zelf maken, delicatessenwinkel, slager of supermarkt)
 • Pastrami (slager of delicatessenwinkel)
 • Chorizo (slager, delicatessenwinkel of supermarkt)
 • Mousse de Canard (zelf maken)
 • Mortadella (slager, delicatessenwinkel of supermarkt)
 • Foie Gras (zelf maken)
 • Fuet (delicatessenwinkel of supermarkt)
 • Coppa di Parma (slager of delicatessenwinkel)
 • Saucisson sec (delicatessenwinkel of markt)
 • Prosciutto di Parma (slager of delicatessenwinkel)
 • Jambon (slager of delicatessenwinkel)
 • Terrine (zelf maken, slager of delicatessenwinkel)

Natuurlijk kunnen meerdere soorten vleeswaren op verschillende manieren gemaakt of gekocht worden. Daarnaast mag het tafelzuur en eventueel brood niet ontbreken. 

Wijnen voor de charcuterie

Bij een goede borrel horen ook uitstekende wijnen. Bij de charcuterie passen vooral rode wijnen omdat die hand in hand gaan met de smaken van het vlees. Vaak volstaan er lichtere wijnen met nootachtige tonen en milde tannine en frisse zuren.

De Franse pinot noir

De pinot noir is dé wijn die vaak bij een charcuterie geschonken wordt. De pinot noir heeft kenmerkende tonen die erg fruitig zijn aan de ene kant en aards aan de andere kant. Het is een vaak lichte, frisse wijn met gebalanceerde tannine. De combinatie met een paté en wild uit de charcuterie is aan te raden.

De Duitse spätburgunder

Dit is de Duitse equivalent van de Franse pinot noir. Echter heeft de druif een eigen karakter. De spätburgunder is een fruitige en soepele rode wijn met weinig tannine en wat frisse zuren. De spätburgunder past perfect bij wild vlees of varkensvlees wat de smaken in de charcuterie complimenteert. 

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *